De boomkikker

In het Reestdal komt de meest noordelijke populatie van de boomkikker voor. Nou ja, populatie is misschien een groot woord , want zoveel van deze kleine kikkertjes springen er ook weer niet rond. Zien doe je ze als wandelaar vrijwel nooit. Horen des te beter! Vooral in de maanden mei en juni laten de roepende mannetjes zich heel goed horen. Het kwaken van een boomkikker(hè,hè,hè,hè)is te horen op een afstand van één, twee kilometer. Een bijzondere prestatie voor een beestje van amper vier centimeter groot. Boomkikkers zitten in de natte delen van Rabbinge en in kleine ondiepe poeltjes in de hooilanden langs de Reest daar in de buurt. Het Drentse Landschap heeft een aantal jaren geleden het biotoop van de boomkikkers uitgebreid en verbeterd en met succes. In 2007 heeft Landschap Overijssel aan de andere kant van de Reest ook nog eens elf ondiepe poelen gegraven. Deze poelen zijn inmiddels voor een deel voorzien van jonge aanplant. Niets staat het succes van boomkikker meer in de weg !

 

De boomkikker is qua gedrag een onopvallend amfibie. Hij zit namelijk graag tussen de blaadjes van struiken en planten. Bijvoorbeeld op een bramenblad lekker in de zon. Niemand die het kikkertje dan ziet. De kleur is wel opvallend, namelijk fel groen met een prachtige zwarte oogstreep en een gele iris. Maar ja, een lichaamsgrootte van 3 tot 5 centimeter en dan tussen allerlei groene blaadjes,dat valt ook niet echt op. Om een boomkikker te zien moet je dus veel geduld hebben. En een beetje geluk Nadeeltje:ze komen in terreinen voor waar je als wandelaar niet mag komen. Maar luisteren naar het gekwaak kan natuurlijk altijd. Op een zwoele voorjaarsavond is dat een hele speciale ervaring. Het Drents Landschap en Landschap Overijssel houden in het voorjaar regelmatig boomkikkerexcursies in het Reestdal.

Het is niet alleen de felgroene kleur die de boomkikker zo bijzonder maakt. Hij heeft een ruwe buik en erg lange tenen met kleine zuignapjes. En dat maakt deze kikker erg geschikt als “boomkikker”. Altijd voldoende grip op takken,stengels en bladeren.Het is de enige inheemse kikker met een klimmende leefwijze.

 

In april ontwaken de boomkikkers uit hun winterslaap. De mannetjes zoeken de ondiepe oeverzones op van vennetjes,veengaten en drinkpoelen. Daar zitten ze dan met hun opgezwollen keelblazen een doordringend en eentonig geluid te maken:hè,hè,hè,hè…. De mannetjes roepen in koren,tenminste als er een koor te vormen valt. Op Rabbinge hoor je meestal een paar mannetjes roepen. Massa’s boomkikkers zitten daar echt (nog)niet. In Twente komen boomkikkers op meerdere plaatsen en in grotere aantallen voor.

Meer info (foto’s en geluiden) vindt u op www.ravon.nl (soorten)

 

 

Dit bericht is geplaatst in Fauna, Natuur en getagd . Bookmark de permalink.

1 Reactie op De boomkikker

  1. Hanneke Heikens zegt:

    Wij hebben ook een boomkikker onze tuin ontdekt. Omdat er zo’n lawaai uit de klimop kwam zijn we op onderzoek uit gegaan. We zagen een helgroen “blaadje”wat bij nader inzien de achterkant van een kikkertje bleek te zijn.
    Wij wonen in Dwingloo aan een weiland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>