Vruchten en zaden

September en oktober zijn de oogstmaanden in de natuur. Bomen en struiken hangen dan vol met vruchten en zaden. De vlier levert trossen vlierbessen, de bramen zijn rijp voor de pluk, de eiken hangen vol eikels, de hop levert de bekende hopbellen en ga zo maar door. Aan het eind van de zomer staat alles in het teken van de zaadverspreiding. En dat gebeurt op heel veel verschillende manieren. Veel zaden zijn verpakt in prachtig gekleurde bessen en moeten op die manier vogels lokken. Het verhaal is bekend. Het vruchtvlees verteert in de vogelmaag en de pit wordt elders uitgepoept. Lijsterbes, vlier en hulst zijn mooie voorbeelden.

 
Weer andere zaadjes hangen aan vleugeltjes, pluisjes. Daar moet de wind zorgen voor vervoer. Bij de uitgebloeide wilgenroosjes bijvoorbeeld blijven de pluizen nog weken zitten. Er zijn zaden die door dieren worden verstopt. Eekhoorn en Vlaamse gaai hebben op dit gebied een grote reputatie hoog te houden. Er zijn planten die hun zaden wegschieten. De springbalsemien, die je steeds vaker in de “wilde”natuur aantreft, kan dat heel goed. Ook het water vervoert zaden. Zo blijven de zaden van de gele lis een poosje drijven om op een plek ver weg van de moederplant onder water te verdwijnen. Een struik of boom die vol hangt met vruchten laat zich mooi fotograferen.

 

 

eikels

  Meer foto’s zien? 
  Klik op:
 
Dit bericht is geplaatst in Flora en getagd , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>