Havezatenpad: Van Giethoorn naar pontje Genemuiden: 19 kilometer

Eindelijk mooi zonnig weer vandaag. Dat komt op deze wandeldag mooi uit, want de etappe die voor ons ligt gaat door en langs oneindige rietkragen en die zien er in de winter prachtig goudbruin gekleurd uit. We starten in het centrum van het schilderachtige Giethoorn. Het is zondagmorgen 6 maart 09.00 u. in de morgen en we hebben het Venetië van het Noorden helemaal voor ons zelf. We lopen richting Zuideinde en komen via dit erg mooie waterdorp in een open veenweidegebied, dat bekend staat om de rijkdom van weidevogels. Die zijn er nu nog niet en gezien de ontwikkeling op het gebied van onze weidevogels komen die er misschien ook niet, ganzen zijn er in ieder wel. Deze wintergasten laten zich goed horen. De soorten die je in deze contreien ziet en hoort zijn vooral rietganzen, kolganzen, grauwe ganzen en canadaganzen. Vanaf het bruggetje over de Molengracht heb je een prachtig uitzicht op de uitgestrekte vlakte, waar je vrijwel nog geen verrommeling in het landschap aantreft. Geen hoogspanningsmasten, windmolens of een bedrijventerrein aan de horizon. Zo langzamerhand een unieke gebeurtenis in ons volgebouwde landje! Het voet/fietspad brengt ons uiteindelijk in Westeinde (zeg maar Wanneperveen), een langgerekt dorp dat vooral uit bungalowparken en campings lijkt te bestaan. Soms staan de caravans zo dicht bij elkaar, dat de drang om hier je vrije tijd door te willen brengen wel erg groot moet zijn. Aan de andere kant is het hier natuurlijk wel erg mooi. Voor watersportliefhebbers is het in de Kop van Overijssel kicken! Twee kilometer “afsluitdijk”dwars door de Belterwiede brengt ons bij de afslag naar Belt Schutsloot. Het is een waterdorp uit de top drie van De Wieden. Misschien op plaats drie, na Giethoorn en Dwarsgracht? Stil is het hier wel en sfeervol. Er staan nog oude en soms ook verwaarloosde huisjes langs de gracht. Vroeger werd dit dorp bewoond door vissers, turfgravers, rietsnijders en vaarboeren. Café De Waterlelie, met een mooi uitzicht op de Kleine Belterwiede, is een gezellig en oud café. Het enige ,dat nog ontbreekt zijn kleedjes op de tafels. Het is hier goed uitrusten. Vanaf de brug over de Arembergergracht heb je een prachtig uitzicht over dit kanaal, dat al in de 16e eeuw werd gegraven. Toen al vervoerde men de turf richting Zwartsluis. We lopen zuidwaarts met de gracht aan onze linkerhand. Aan de andere kant van de weg uitgestrekt rietlanden doorsneden door smalle en bredere sloten. Grote stukken riet zijn gesneden. In het tegenlicht krijgen de rietpluimen een zilveren glans.Straks in het voorjaar en in de zomer is het hier en eldorado voor vogels. De smalle asfaltweg vervolgend bereiken we een buitenwijk van Zwartsluis. Laten we hopen, dat het gemeentebestuur geen plannen heeft om deze wijk naar het noorden toe uit te breiden. De buffer tussen natuur en nieuwbouw wordt dan wel erg klein. Het laatste deel van de wandeling gaat over een hobbelige grasdijk langs het Zwarte Water. We lopen met Zwartsluis in de rug richting Genemuiden, dat aan de over kant van het water ligt. Hier moet je niet te veel naar links kijken, want het uitzicht is weinig inspirerend. Een bedrijventerrein met grote hoge blokkendozen bepaalt hier het landschap. Rechts van ons zien we uitgestrekte graslanden met de hoog op de dijk gelegen N331. Dit deel van het Havezatenpad is in natte winters waarschijnlijk niet begaanbaar. Het alternatief is dan het fietspad langs de snelweg. Opvallend is, dat we op dit stukje van de route geen markering zien. Voldaan bereiken we de parkeerplaats bij het pontje van Genemuiden.

Voor meer foto’s, klik hier: http://en.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a592191

Dit bericht is geplaatst in Geen rubriek, Havezatenpad en getagd , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>