Havezatenpad:van Genemuiden naar de Wytmenerplas :25 kilometer

Het is prachtig weer op zondag 10 april 2011 als we rond de klok van 09.00u. starten bij het haventje van Genemuiden. In dit oude stadje heerst de zondagrust. Stemmig geklede kerkgangers bepalen het straatbeeld. Voor ons geen kerkdienst, maar een lange etappe naar de Wytmenerplas, even buiten Zwolle. Het is heerlijk weer als we beginnen en overal heerst de rust. We lopen met het industrieterrein van Genemuiden aan onze linker hand de bebouwde kom uit. Vooral vooruit en naar links kijken! Daar liggen de uiterwaarden van het Zwarte Water. Hier zou het moeten wemelen van de weidevogels. Behalve een paar tuimelende kieviten horen en zien we geen weidevogels. Waar zijn de grutto’s, tureluurs en  scholeksters? Waarom is het hier zo stil? Het is half april, dit is toch dé tijd voor deze vogels? De stilte boven de vochtige uiterwaarden doet wat surrealistisch aan. Wat is er aan de hand? Een overvliegende wulp maakt nog iets goed, maar het blijft toch een trieste aangelegenheid. Lopend over de oude en bochtige Mastenbroekerdijk naar Hasselt heb je een prachtig uitzicht over twee typen landschap: links de buitenlanden (uiterwaarden) langs het Zwarte Water met z’n kolken,knotwilgen,slootjes en rietkragen en rechts de strak ingerichte Mastenbroekerpolder met kaarsrechte sloten, weilanden, een landschap dat bestaat uit vele rechte lijnen. Ook mooi!

Hasselt is een prachtig stadje! De route gaat door het oude centrum. Even buiten Hasselt lopen we langs een historisch erfgoed: de Stenendijk, een gemetselde waterkering, die ooit bescherming moest bieden aan het vaak onstuimige water van de Zuiderzee. Het is hier prachtig wandelen. En het kan niet op, want in de aangrenzende natte en schrale graslanden zien we ze staan: bloeiende kievitsbloemen! De uiterwaarden van het Zwarte Water en de Vecht staan er hier bekend om. Een prachtig plekje om even uit te rusten is het Gennegerzijl, een oud sluisje, van waar je een prachtig uitzicht hebt op de waterrijke Genninger Buitenlanden. Er staat zelfs een picknickbank! Knobbelzwanen, grauwe ganzen en wilde eenden bevolken hier de oude kolken. De kleine rietvogels zijn er nog niet of laten zich nog niet horen. Erg sfeervol is het in de omgeving van Huis Den Doorn. We lopen langs een oude bochtige dode arm van de Vecht. Het Zwarte Water hebben we inmiddels de rug toegekeerd.

Veel verrassende hoekjes hier. Dan volgt een wat minder deel van deze etappe. Over de lengte van een kilometer zijn we gedwongen langs de weg naar Haerst te lopen. Die is vrij druk. Over de grasdijk lopen kan ook, maar in deze periode van het jaar mag dat niet. Haerst is een oase van rust. Veel woongenot hier. Het leuke is, dat we hier dwars door grasland naar de oever van de Vecht mogen lopen. Het mag maar even, maar een leuke onderbreking is het wel. Ook hier weer bloeiende kievitsbloemen. Zwolle komt steeds dichterbij, het razende verkeer op de A28 kunnen we al zien. Dan onder de snelweg door, over de Vechtbrug en richting het zonnige terras van het Van der Valk restaurant in Berkum. Een vriendelijke mevrouw van de bediening vraagt belangstellend wat ons einddoel van deze dag is. Dat punt ligt nog zes  kilometer van ons verwijderd. Via een stukje Hanzestedenpad komen we al gauw weer op de geplande route. De omgeving van Herfte is erg afwisselend en een prachtig fiets- en wandelgebied. Veel mensen kennen dit van “Rondje Zwolle”. Uiteindelijk komen we aan op het golfterrein bij de Wytmenerplas, de recreatieplas, tevens het eindpunt van deze etappe.

Terugkijkend is dit een prachtige etappe, maar een kritisch oog ziet onderweg ook veel verrommeld landschap. Veel horizonvervuiling in de buurt van Genemuiden en Hasselt (bedrijventerreinen), hoogspanningsmasten en veel asfalt waar we over moeten lopen. Toch overheerst hier de schoonheid van dat prachtige Hollandse rivierenlandschap, dat uniek is in de wereld.

Voor meer foto’s, klik hier: http://en.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a600579

Dit bericht is geplaatst in Havezatenpad en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>