Fietsen door het beekdal van de Drentsche Aa

Knoopunten netwerkKnooppunten : 70-69-68-67-39-89-62-60-92-91-76-71-73-70

Start en finish bij de Jacobuskerk in Rolde

 Lengte : ongeveer 35 kilometer

Fietsen in het beek- en esdorpenlandschap van de Drentsche Aa geeft je het gevoel dat je net uit een tijdmachine bent gestapt en zo’n 100 jaar bent teruggeflitst. Vaak fiets je door een landschap dat niets heeft van de jachtige glas-en beton samenleving zoals we die nu zo vaak in ons volle land tegenkomen. Hier, in dit prachtig bewaard gebleven landschap (…..dank, duizendmaal dank aan hen die visie hadden en opkwamen voor het behoud van dit mooie stukje Drenthe) waan je je rond 1900. Het begint al als je Rolde bent uitgefietst. Via het stille Balloo met aan je linkerhand grasland afgewisseld door houtsingels en kleine bosjes en aan je rechterhand de heide van het Balloërveld overheerst de stilte en de schoonheid van het landschap. Tussen het kleine beekdal Smalbroeken en het Balloërveld valt algauw een bijzonder monument op. Het is een granieten steen met vier gaten erin. Als je er door heen kijkt heb je vanaf vier posities een andere kijk het Drentse Landschap. Het gedenkteken staat er ter ere van landschapsarchitect Harry de Vroome, die erg veel gedaan heeft voor het behoud van het oude Drentse landschap. In Taarlo bewoont een ooievaarspaar het paalnest op de brink en vlak voor Oudemolen heb je een schitterend uitzicht over het Gastersche Diep. In de hooilanden bloeien de ratelaars en de echte koekoeksbloemen, langs de beek veel valeriaan. Via Zeegse gaat het richting Schipborg. Daar, vlak langs het water van hetzelfde Gastersche Diep staat het bekendste restaurant van de omgeving nu met uitzicht op een kunstwerk (“Vreemde eend in de bijt”) dat uit een aantal grote eenden bestaat. (waarvan er inmiddels twee zijn vernield!) Schipborg ligt tegen Zuidlaren aan. De route gaat richting de Brink. Deze plek is een begrip. Het is de plaats van de jaarlijkse Zuidlaarder paardenmarkt, maar tegenwoordig worden er vaak manifestaties gehouden. En… er is horeca genoeg!

Ten zuiden van dit mooie Drentse dorp ligt een interessant bosrijk gebied: De Strubben en het Kniphorstbos. Informatiepanelen geven aan dat hier veel archeologische vondsten zijn gedaan. Er staat zelfs een hunebed. Als je niet uitkijkt rijd je er zo aan voorbij. Anloo heeft de oudste kerk van Drenthe en vlak buiten het dorp passeert de route het kleine maar o zo mooie Anloër Diepje. Het beekdal is een plaatje! Dan gaat het zuidwaarts richting Anderen. Rechts van de Gasterenseweg is van bielzen een uitkijkpost gemaakt. Je hebt hier een fantastisch uitzicht over het beekdal. Ook het dorpje Anderen ademt rust uit. Er is hier ook niets wat het gemak van de mens dient: geen supermarkt, geen school. Schoolkinderen komen net met een busje weer thuis. In een oude monumentale boerderij verkoopt een aardige mevrouw kleding boeken en andere dingen. In de verte zien we de grote spitse toren van de Jacobuskerk. Na een poosje fietsen zijn we weer terug bij het knooppunt waar we begonnen: nummer 70.

http://www.drentscheaa.nl/documents/home.xml?lang=nl

Foto’s van deze route ziet u hier: http://en.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a616297

Dit bericht is geplaatst in Beekdalen, Geen rubriek en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>