Oud-IJhorst

Als je wandelt in de buurt van IJhorst loop je in een eeuwenoud landschap. Natuurlijk is er veel veranderd  maar realiseer je dat al in de middeleeuwen gesproken werd van “Ywehorst” . Het woordje “horst” komt in de regio vaker voor: Punthorst, Lankhorst, Werkhorst, enz. Een horst is een verhoging in het natte moerassige land, geschikt om er te wonen. En “Ywe”, zo zeggen de verhalen, is een ander woord voor taxus. Er moeten vroeger dus wel veel van deze naaldbomen hebben gestaan.

Het gehucht IJhorst stelde eeuwenlang niet zo erg veel voor, zo’n 16 boerderijen. Er was een schooltje en men kon naar de kerk, want die stond er al in de 13de eeuw. Vanuit het klooster Zwarte Water bij Hasselt werd dit kerkje gesticht. De kerkgangers kwamen niet alleen uit IJhorst, maar ook uit De Wijk  en Schiphorst. Ook de bewoners van de havezate Havixhorst en het klooster van Dickninge beleefden er hun geloof. Vele kerkenpaden leiden naar het kerkje van IJhorst. Gelukkig zijn die niet allemaal verloren gegaan.

Het kerkje dat er nu staat dateert uit het jaar 1823. De omgeving is uniek. Het kerkhof grenst aan de hooilanden van de Reest en achter de kerk heb je een prachtig uitzicht over het Reestdal. Opvallend is de klokkenstoel. In Overijssel komt je vrijwel nergens klokkenstoelen tegen. De stoel staat met zijn poten op grote zwerfkeien. Een klokkenstoel werd gebouwd als de kerkelijke gemeente de bouw van een toren niet kon betalen. Een noodoplossing dus. Maar ook vindingrijk !

Op het kerkhof zijn de familiegraven van twee families te vinden. Op het oude deel aan de noord west zijde van de kerk ligt het graf van de familie de Vos van Steenwijk.
In 1823 legde de vier jaar oude Jan Arend Godard de Vos van Steenwijk tot Dikninge de eerste steen. Dit staat vermeld in de voorgevel van de kerk. Aan de andere kant liggen de graven van de familie van Pallandt. In 1994 werd hier Frederik van Pallandt begraven. Frederik genoot meer bekendheid als zanger dan als baron. Hij vormde in de jaren 60 met de Deense Nina Mőller het duo Nina en Frederik. In 1976 gingen ze uit elkaar en Frederik hertrouwde en ging wonen op Ibiza. In 1994 werd hij op de Filipijnen vermoord en later op het kerkhof van IJhorst aan de grond toevertrouwd.

Het beschermd dorpsgezicht IJhorst is een bezoekje meer dan waard. De historische kuierroute IJhorst  (kuierroute 40) loopt er langs. Rond 1900 plaatste de gemeente op het pleintje een mededelingenkast om de inwoners van IJhorst op de hoogte te houden van allerlei ontwikkelingen. Rond 1950 kwam een einde aan deze berichtgeving, maar om het kerkplein wat meer historie te laten ademen is er weer een bord geplaatst.

klik hier voor meer foto’s:

http://nl.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a233746

Dit bericht is geplaatst in De mooiste plekjes en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Oud-IJhorst

  1. Jan kuik zegt:

    In ijhorst altijd naar de lagere school geweest van 1943 tot 1950.
    Groeten jan Kuik

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>