Havezatenpad: van de stuw bij Archem naar Nijverdal: 20 km.

Zondag 19 februari 2012 is een mooie wandeldag. De zes die Pieter Paulusma de avond ervoor op wandelweer geeft is te laag ingeschat. Pittig temperatuurtje van een graadje of 5, mooie Hollandse luchten, een behoorlijke wind uit het noordwesten en zo nu en dan een winterse bui. De etappe begin bij de stuw van Archem. Hier komt de Linderbeek bij de Regge uit. De stuw is in de 19e eeuw geplaatst om het water in de Regge te temmen. De rivier werd toen  uitgediept, verbreed en gekanaliseerd.

We zien dat er vlak achter de stuw van alles gaat gebeuren. Zware machines genieten nog even van de zondagsrust. Door de week is de stilte hier verdwenen.

 Archemermaten

Van hier tot de Velderberg wordt het gebied de Archemermaten genoemd.In de komende maanden wordt de breedte van de Regge hier teruggebracht van zestien naar twaalf meter. De bodem gaat 90 centimeter omhoog. De kade aan de linkeroever wordt verwijderd. Bij hoogwater kan het omliggende landbouwterrein overstromen en dienen als waterberging. Fietsers en wandelaars gaan gebruik maken van een nog aan te leggen oeverpad, een nieuwe brug en een zandstrandje maken het gebied aantrekkelijk voor de recreant. Nu zien we vooral veel keien en grote zandbulten. Grote groepen bomen zijn geblest. (gemerkt met blauwe en rode stippen) Het is ons niet helemaal duidelijk welke kleur mag blijven staan. De route loopt over de hoge en strakke kade aan de rechter oever. Rechts zien we in de verte de Archemerberg. De Regge brengt ons in de Velderberg. Hier kun je zien hoe de Regge er in de komende jaren er uit gaat zien. Als wandelaar en natuurliefhebber word je hier vrolijk van. Hier geen hoge strakke kades meer, maar lage rivierbeddingen en een kronkelende rivier. Een asfaltweggetje brengt de wandelaar richting Egede, een buurtschap zoals er zoveel zijn. Het enige positieve aan dit stukje route is het Overijssels Kanaal waar we langs komen. Mooie begroeide oevers hier.

Hancate

De stuw van Hancate is een waterbouwkundig hoogstandje. De Regge ben je even kwijt, de rivier wordt onder het Overijssels Kanaal doorgeleid. Gewoon  goed rondkijken hier. De visstrap kan hier ook erg spectaculair zijn. Richting Rhaan gaat de route. Ook dit is een vrij onopvallende buurtschap. Ook hier boerderijen, sommige met erg veel troep rond het bedrijf. In de verte ligt de Rhaaneres, een op een stuwwal gelegen akker. Ooit moet hier een oude havezathe gelegen hebben. Niets in het landschap vertelt iets over oudere tijden. We lopen al gauw weer langs de Regge. Rechts oude meanders een beetje verscholen in begroeiing. Ook de Regge is hier moeilijk te zien. De oever is beplant met een houtsingel.

 Schuilenburg en Visschebelt

Op de plek waar vroeger havezathe Schuilenburg lag staat nu een oude boerderij, waar in het hoogseizoen de Middeleeuwen weer herleven. Op de plek van het voormalig kasteel is in 1999 de slotgracht weer uitgegraven. Een sfeervolle locatie, erg geschikt om even een boterhammetje op te eten. Vanaf hier lopen we langs de Regge richting Hellendoorn. Ook hier weer begroeide oevers, pas als de route op een fietspad komt wordt het landschap opener. We steken de stuw bij Hellendoorn over en vervolgen de route aan de rechteroever. Achter de ijsfabriek van Ola ligt het herstelproject Visschebelt. Er loopt een fietspad omheen. Mooie meanders hier, het moet zich allemaal nog ontwikkelen ,maar voor de inwoners van Hellendoorn een aanwinst! Even een rondje Visschebelt op een mooie zomeravond moet toch prachtig zijn. Er wordt nu al veel gewandeld. Natuurontwikkeling en recreatie gaan hier mooi samen. Ook tussen Hulsen en Nijverdal is het waterschap begonnen met het slechten van de hoge saaie kades. Zo rond 2020 moet de Regge over tientallen kilometers weer in oude staat zijn hersteld. Leve de opwarming van de aarde! Zonder de angst voor extreme regenval waren de Waterschappen hier waarschijnlijk nooit aan begonnen. Daar zijn ze namelijk veel te behoudend voor.

Dit bericht is geplaatst in Havezatenpad en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>