Havezatenpad: van Nijverdal naar Rijssen: 22 kilometer

Landgoed Eversberg ligt aan de rand van Nijverdal en is de eerste “parel” die we aandoen. Hoge statige eiken en beuken bepalen de sfeer. Kenmerkend voor een oud landgoed. Hier woonden in de 15e eeuw al mensen. Twee eekhoorntjes dartelen voor ons uit, een zwarte specht laat zich horen. In oude beuken worden spechtengaten door kauwtjes bewoond. Hoog in de kruinen hebben boomklevers het voorjaar in de kop. We lopen een poosje op met de vernieuwde spoorlijn Nijverdal-Enschede. Aan de ¬†linkerhand verandert het landschap. We naderen het Wierdense Veld. Dit natuurgebied ligt als een geisoleerd eiland midden in het intensief bewerkte boerenland. Typerend voor de huidige Nederlandse natuur. Geen eenheid, het hangt vaak als los zand aan elkaar. Leve de ecologische verbindingszones! Maar komen die er nog wel? De route maakt een gekke haak naar links. In een rechte streep naar de andere kant van het heidereservaat en dan via een ander zandpad weer terug. Als je goed om je heen kijkt blijkt het “vernattingsprogramma” succesvol te zijn. Veel natte plekken in de heide. Veel vennetjes ook. Echt toppunt van schoonheid is het niet. Een hoogspanningsleiding verpest het een beetje. Daarna richting Notter. Het landschap wordt wat kleinschaliger. De Grimberg is een sfeervolle plek. Ooit stond hier een havezate. In de 80 jarige oorlog was het een vesting. De grachten uit die tijd zijn er nog. Nu vind je er een theehuis. Maar die is op deze dag nog dicht. Na het oversteken van de een snelweg en de spoorlijn (toch behoorlijk veel asfalt op deze etappe) komen we in het beekdal van de Regge. De oevers van de rivier zijn vroeger beplant. ‘s Zomer kun je het water waarschijnlijk nauwelijks zien. Het loopt hier wel lekker. Na het oversteken van de ¬†N347 loopt de etappe langs de andere oever. Die is opener. In de verte zien we de pelmolen aan de rand van Rijssen. Daar ligt in een leuk haventje de Enterse zomp. Met deze platbodem worden in het zomerseizoen leuke tochtjes over de Regge gemaakt. We passeren nog het prachtige parklandschap rond het landgoed Oosterhof. Ook hier stond vroeger een havezate. Nu is het eigendom van de gemeente Rijssen. Er zijn twee musea gehuisvest. Via het Hollands Schwartzwald komen we op het eindpunt van deze etappe.

Dit bericht is geplaatst in Geen rubriek, Havezatenpad en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>