Havezatenpad: van Rijssen naar Diepenheim :23 kilometer

Het is zondag 13 mei en prima wandelweer. Misschien wat te koud voor de tijd van het jaar. De dag begint met veel bewolking, later klaart het op. De temperatuur is rond de 14 graden.

Dwars door de bossen van het voormalige Rijssense Veld komen we na het passeren van de A1 op het Elsenerveld. Het uitzicht over dit vlakke en vochtige gebied is mooi, maar de echte mooie voorjaarskleuren moeten hier nog komen. Het aangenzende reservaat De Borkeld is afwisselender: heide, graslandjes en bos bepalen hier de sfeer. Slingerende paadjes in een voortdurend veranderend landschap (kenmerkend voor dit deel  van Twente) brengen ons richting Markelo. De toren van de oude kerk zien we al van veraf en lopende over de es komt het leuke plaatsje steeds dichterbij. Een perfecte locatie voor een bezoekje aan de rijk vertegenwoordigde horeca!  De omgeving van Markelo is erg heuvelachtig. Als je over de Markelose Berg loopt zou je je kunnen indenken dat je in Zuid-Limburg bent. Zelfs wijnranken ontbreken hier niet! Kijk je achterom (wat je als wandelaar te weinig doet, het landschap ziet er dan toch anders uit), dan zie je Markelo tussen de heuvels liggen met als blikvanger molen De Hoop.

Voor ons in de verte, nog zo’n blikvanger en oriëntatiepunt : de zendmast Markelo. De Markelose berg heeft ook een grote aantrekkingskracht op wielrenners. Weliswaar geen col van de 1e categorie, maar gelet op het zwetende fietsvolk pittig genoeg.

Na een paar kilometer brengt de route ons bij de Schipbeek. De naam doet vermoeden, dat dit ooit een natuurlijke watergang moet zijn geweest, maar dit is niet het geval. In de 15e eeuw is deze watergang (met de hand) gegraven om een verbinding tussen Deventer en Twente te maken. Nu ligt dit water tussen hoge kades. Straks en vrijwel recht loopt dit water zuidwaarts richting het Twentekanaal. Toch is het landschap hier van grote schoonheid. De vlakte met daarboven de mooie Hollandse luchten en dat in combinatie met oevers die stijf staan van bloeiend fluitenkruid, wie vindt dat niet mooi? Bij het oversteken van het indrukwekkende Twentekanaal kom je weer even in de bewoonde wereld.

En wat voor wereld! We lopen op Westerflier, een prachtig landgoed van zo’n 300 ha groot. Het heeft alles wat een landgoed kenmerkt: hoge indrukwekkende beukenlanen, oude bossen, boerderijen met gekleurde luiken, maar het is vooral de sfeer en de rust die deze omgeving uitademt. De omgeving van Diepenheim is fantastisch. Wat een wandel-en fietsmogelijkheden! Het is niet alleen landgoed Westerflier, dat een stempel op de regio zette. Er zijn er meer. Op deze route passeren we ook  Warmelo en Huize Diepenheim. Ook een lust voor het oog is de Boven-Regge, die hier weer door het landschap meandert.

 

Dit bericht is geplaatst in Havezatenpad. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>