Bermflora

Het Reestdal heeft tientallen kilometers wegberm. In feite is een stukje berm een klein natuurgebied, waarvan de waarde niet mag worden onderschat. Bermen kunnen landschappelijk van belang zijn. Een bloeiende berm hoort thuis in een oud en karakteristiek hoevelandschap.

Sommige planten komen vrijwel alleen in wegbermen voor De laatste jaren krijgt de wegberm steeds meer aandacht als verbindingszone. Veel dieren verplaatsen zich via houtwallen, bosjes en bermen. Het begrip Ecologische Hoofdstructuur heeft dan ook alles met wegbermen te maken. Bermen kunnen ook dienen als voedselgebied.

Een mooi voorbeeld is de torenvalk, die vaak vlak naast de weg jaagt op veldmuizen. Maar wat is een mooie wegberm? Is dat een vlakke geschoren grasmat of is een bonte bloeiende berm een lust voor het oog?  Natuurlijk is dit een kwestie van smaak, zeker is dat de natuur gebaat is bij een bloeiende berm, die niet meer dan twee keer per jaar wordt gemaaid.

En wat nog belangrijker is, het maaisel moet worden verwijderd, zodat de bodem steeds verder verschraalt. Pas dan ontstaat de gevarieerde plantenwereld, waar je al fietsend en wandelend van kunt genieten.

Dit bericht is geplaatst in Flora, Natuur en getagd , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>