Havezatenpad: rondwandeling door het land van Vollenhove: 27 kilometer

Net alsof deze tocht niet echt onderdeel uitmaakt van het Havezatenpad, omdat het geen LAW is, maar een route die eindigt waar die ook begon. De meeste LAW lopers willen vaak eindigen op een plek ver van de startlocatie. Deze route druist daar een beetje tegen in. Wij lopen de route op zondag 10 juni 2012 bij geweldige weersomstandigheden. Heerlijke wandeltemperatuur, strakblauwe luchten afgewisseld door indrukwekkende wolkenpartijen, een frisgroene natuur in een oud landschap. Wat wil een wandelaar nog meer?

Havezaten in Vollenhove

De wandeling start bij het oude haventje van Vollenhove en de route leidt ons kris kras door de straten van dit prachtige oude stadje. Als er ergens een locatie is, die recht doet aan de titel “Havezatenpad”, dan is het Vollenhove wel. Hier lagen in vroegere tijden twaalf havezaten en in de omgeving van het stadje nog eens acht. Er zijn er nog een paar. We passeren o.a Plattenburg, Lindenhorst en Marxveld. De oude gebouwen hebben eigentijdse bestemmingen. Plattenburg bijvoorbeeld is een bed&breadfast. In het zuidelijk deel van Vollenhove wandelen we door een sfeervol park met als aandachttrekker de historische ruïne van havezate Toutenburg.

Landgoed Den Oldenhof

Even buiten Vollenhove ligt het landgoed Den Oldenhof. Iedereen die regelmatig van Zwartsluis richting Vollenhove rijdt kent aan de rechterkant van de weg de opvallende duiventil met op de achtergrond en het door bomen bijna aan het oog onttrokken oude landhuis. Ook op deze plek geldt weer dat  “weg van de snelweg”  vaak veel moois oplevert. Het Landgoed Den Oldenhof is er een goed voorbeeld van. Als wandelaar verbaas je je over de afwisseling in het landschap. Majestueuze beukenlanen, weilanden, bossen, oude boerderijen, een slotgracht en een prachtig herenhuis plaatsen je terug in de tijd. Wat een plek! Na het oversteken van de N331 wacht ons weer een aangename verrassing: een zandweggetje door het boerenland brengt ons op het fietspad richting de sluis van Kadoelen.  Prachtige uitzichten over het Kadoeler Meer heb je hier. Wat is Nederland mooi!

Lopen over de dijk

Zandpaden lijken we hier voorlopig wel hebben gehad. De route volgt het fietspad met uitzicht op het Zwarte Meer. We zien het Vogeleiland liggen. Op het water is het niet druk. En dat met dit mooie weer. Ook worden we nauwelijks “gestoord” door fietsers. Waar is iedereen ? Het fietspad loopt richting buurtschap De Krieger. Hier mogen we over de dijk richting het pontje van Genemuiden lopen. Ook hier weer geweldige uitzichten over uiterwaarden en rietlanden. Bij een bushalte mogen Havezatenpadwandelaars via een graspad naar het Zwarte Water lopen.  Gelukkig laten we N331 achter ons. Echt veel last van deze weg hebben we trouwens niet. De dijk langs het Zwarte Water wordt begraasd door schapen. Dat levert altijd leuke momenten op. Een kudde loopt al blatend en een beetje in paniek steeds voor ons uit. Als ze niet meer verder kunnen worden ze weer kalm en komen ons in alle rust tegemoet. Het gras op de dijk is erg lang. En zeker niet door talloze wandelaars platgetrapt. Hier wordt dus niet veel gewandeld! Ook wel begrijpelijk, want je moet hier goed kijken waar je je voeten neerzet. De dijk zit vol butsen en kuilen. Bij de veerpont van Genemuiden, waar weinig belangstelling voor is, ontmoeten we een echtpaar dat ook het Havezatenpad loopt. Mevrouw heeft net haar enkel verzwikt. Op het stukje dijk, waar wij nog over heen moeten. Dat doen we dus niet. We nemen de “winterroute”. Die brengt ons aan de rand van Zwartsluis.

Alleen maar asfalt

Een asfaltweg met aan de linkerhand de vlakke Barsbeker Binnenpolder en rechts de rietlanden, die zo kenmerkend zijn voor dit deel van Overijssel, brengt ons bij Barsbeek. Ook hier gaat de route verder over asfalt. Dat hoeft geen probleem te zijn, als het niet druk is op de weg. Maar inmiddels is de verkeersintensiteit hier aardig toegenomen en moeten we nogal een de (linker)berm in om veilig deze route uit te kunnen lopen. Er wordt soms hard gereden langs de Barsbeek. We passeren leuke adresjes voor een bed&breakfast of een boerenijsje. Rechts een mooie kijk op natuurreservaat De Wieden, aan de linkerkant passeren we de watertoren van St.Jansklooster. De toren krijgt een andere bestemming. Het markante gebouw staat in de steigers. Straks kun je naar boven klimmen en genieten van een prachtig uitzicht over de Kop van Overijssel. Opdrachtgevers zijn o.a.Natuurmonumenten, Vitens, en de Provincie Overijssel. Lopend door St.Jansklooster is nauwelijks te zien, dat in de 16e eeuw op deze plek al mensen wonen. Vollenhove heeft veel meer sfeer.

Wandelen over de stuwwal

Na de tunnel onder de Flevoweg leidt de route ons over buurtschap De Leeuwte. Hier trekt het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten altijd veel publiek. Wat wel jammer is aan deze route is het ontbreken van onverharde paden. In ieder geval in dit deel van de route. De oorzaak hiervan ligt in het ontstaan van het landschap. We lopen over een stuwwal ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Als je om je heen kijkt heb je een prachtig uitzicht over de laag gelegen venen van De Wieden. En zelf loop je over een bult van keileem, zo’n 200.000 jaar geleden door het ijs hier naar toe geschoven. Het Land van Vollenhove is dus gewoon een keileembult uit de ijstijd en door mensenhand ingericht. Evert van Benthem woont hier allang niet meer. Die houdt ook van ijstijden,maar dan kortere. De beroemde staldeuren met daarop een schaatser zul je niet meer vinden. De staldeuren wel, maar de elfstedenrijder is weg. Van de glorie van de buurtschap Moespot is niet veel meer over. Hier was het vroeger ooit een drukte van belang als de postkoets kwam of de stoomtram op weg naar Zwolle of Blokzijl.  Het gesloten cafe (wat een geweldige plek voor horeca!) staat symbool voor  deze ontwikkeling. De route brengt ons langs de oevers van het Meer van Vollenhove weer terug naar de haven van dit prachtige sfeervolle stadje aan de voormalige Zuiderzee.

Samenvattend:

Lengte wandeling : 27 kilometer, goed bewegwijzerd, wandelgids  geeft veel informatie over het Land van Vollenhove .

Positief: prachtige omgeving, erg afwisselend, bij Hollandse luchten nog mooier. Horeca onderweg erg dun gezaaid, soms bij Rustpunten (particulier), Informatiecentrum Natuurmonumenten vlak bij St. Jansklooster.

Negatief (beetje) : Het grootste deel van deze route gaat over asfalt. De wegen zijn niet erg druk, maar toch. Lopen aan de linkerkant van de weg !

Dit bericht is geplaatst in Havezatenpad en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>