De es

Een boom die echt in een nat beekdal thuis hoort is de es. Deze boom houdt van vochthoudende en voedselrijke grond. Op meerdere plaatsen in het Reestdal komen essen voor. Langs het kerkenpad bij Oud-Avereest staan aan de Overijsselse kant essen langs de es (akker).

Essen kun je in de winter makkelijk herkennen aan de prachtige zwarte knoppen. Er is geen enkele andere boom in ons land met zulke opvallende knoppen. Kan niet missen. Pas laat in het voorjaar komen de knoppen uit. Vroeg in de herfst vallen de bladeren. Een es is dus het grootste deel van het jaar kaal. De boom kan erg hoog worden, maar de kruin blijft altijd erg open. Essen laten daardoor veel licht door. Eronder is dus nog best veel plantengroei mogelijk. Vooral stikstofminnende planten, zoals brandnetels groeien vaak onder essen.

De bloei is opmerkelijk. Voordat de knoppen uitkomen ontwikkelen zich de bloemen. Eerst ontstaan rode fluwelen knoppen waaruit de pluimvormige bloemen komen. Meestal hebben de bloemen een stamper en twee meeldraden, maar ze kunnen ook alleen meeldraden hebben, of alleen een stamper hebben. Bloemen met een stamper veranderen na bestuiving en bevruchting in bossen langwerpige vruchtjes ( een soort nootjes)  met vleugeltjes. Vaak hangen deze trossen de hele winter in de boom, ook al een typisch essen-kenmerk.

Essen werden vroeger net als eiken gebruikt als geriefhout. Een afgezette es loopt namelijk erg mooi uit en krijgt dan veel kaarsrechte takken. Na een jaar of vijf kun je hier mooie gereedschapsstelen van maken. Essenhout blijft lang goed en het is hard, taai en een beetje buigzaam. Houten onderdelen van gymnastiektoestellen, zoals de leggers van de brug zijn vaak van essenhout gemaakt.

Dit bericht is geplaatst in Flora, Natuur en getagd . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>