Havezatenpad: van Twickelervaart naar Boekelo:18 kilometer

Lekker pittig wandelweer vandaag (zondag 25 november 2012), rond de klok van negen uur starten we bij de brug over de Twickelervaart. Het is niet de vaart zelf, maar eerder de entourage van dit watertje, dat het zo aantrekkelijk maakt. Dit water, ooit gegraven om Delden te verbinden met de Regge, stroomt hier namelijk door een bosrijke omgeving. Laag over het water hangende takken, nog wat resterende herfstkleuren, meer heb je niet nodig om er van te genieten. Al gauw zien we het landschap veranderen. Oude statige bomen, lange lanen, graslandjes afgewisseld met houtsingels, hier en daar een boerderij met zwart-witte luiken.

Landgoed Twickel

We zijn op landgoed Twickel! Het grootste ( en mooiste?) landgoed van ons land, maar liefst 4000 ha groot! Er wordt op deze zondagmorgen massaal gewandeld, gefietst en getrimd. Wat een sportiviteit in deze streek. Een joggende meneer vertelt, dat hij een kilometer van het landgoed af woont en hier al meer dan dertig jaar komt. “De Drentsche Aa vind ik veel mooier dan dit landschap, hier vind ik het landschap heel gewoon, je bent niet anders gewend.” Dat de Drentsche Aa mooi is weten en beamen we, maar dat je landgoed Twickel “gewoon” gaat vinden, dat gaat er bij ons niet in. Eerder wijst een trimmende (ook al) mevrouw ons op de maagd Maria in een holle boom. En inderdaad, vanuit een aangetaste eik (blikseminslag ?) kijkt Maria op ons neer. Geeft een veilig gevoel. Dat mag ook wel, want vandaag raast de eerste herfststorm over het land. Op Twickel valt het wel mee, maar bij de eerste storm valt er vaak veel dood hout uit de bomen en dat merken we. Het gaat een paar keer maar net goed. Toch Maria ? Wat is Twickel mooi. Opvallend zijn de talloze oude indrukwekkende en monumentale eiken. Soms eenzaam, vaak in een rij.  Na het passeren van het kasteel komen we al gauw in het stadje Delden.

Joods kerkhof

De route brengt ons via de rand naar het Twentekanaal. Even buiten het stadje passeren we een oud en klein Joods kerkhof. Op oude grafstenen staat de joodse jaartelling. Betje Groenheim overleed op 7 nisan 5695 (10 april 1935) Er volgt een recht en wat saai gedeelte. De route loopt min of meer parallel aan de weg die Delden met Beckum verbindt. Vlak voor het dorpje Beckum worden we verrast door een mooi stukje bos afgewisseld met heideveldjes. Links van de route ontdekken we een verwaarloosd rabattenbos. Beckum is van oorsprong een esdorp, jammer genoeg doorsneden door een drukke weg.

Hagmolenbeek 

Richting Boekelo is het nog steeds landgoed Twickel, dat hier de dienst uit maakt. De omgeving van de Hagmolenbeek is erg mooi. Deze beek is, zoals zo veel ander beken, rechtgetrokken en compleet vernield. Maar de omgeving is nog erg kleinschalig met houtsingels, bosjes, boerderijen, statige lanen, graslandjes en akkers. Prachtig landschap om in te wandelen! Het duurt niet lang, of we zien in de verte de schoorsteen van de Boekelosche Stoombleekerij. Een oude zoutboortoren in het centrum van Boekelo doet nog denken aan de periode waarin het plaatsje de leverancier was van het onmisbare zout. Een mooi stukje havezatenpad !

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Havezatenpad en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>