Havezatenpad : van Boekelo naar Lonneker :18 kilometer

 

Mooi wandelweer

Tussen twee natte depressies in is het vandaag (zondag 30 december 2012) redelijk goed wandelweer: niet koud, zo nu en dan zon en geen regen waar je echt nat van wordt. We starten bij de VVV van Boekelo en komen al snel in de groene rust van de Boekelosebeekweg, een modderig zandpad. We lopen hier in de restanten van het beekdalletje van de Boekelosebeek, een watertje dat vroeger erg geleden heeft van de afvallozingen van de Twentse textielindustrie. Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw werden de ecologische waarden hersteld. Nu klatert het heldere water weer door het slingerende beekje. Na het passeren van de A35 lopen we richting Twekkelo. Aan de overvloedig aanwezige rododendrons te zien, lopen we over een landgoed. Erg indrukwekkende zijn deze bossen nog niet. Tussen de bomen door zien we het uit de 19e eeuw daterende witte landhuis van landgoed Het Stroot. Toch nog een havezate op deze etappe!

Zouthuisjes

Op veel plekken kom je hier kleine groene zouthuisjes tegen. Ze zijn allemaal op slot. En genummerd. Aan de hoge getallen erop moeten hier in deze regio erg veel staan. De zouthuisjes zijn de vervangers voor de houten zoutboortorens, die hier vroeger het landschap (ont)sierden. Een pomp in zo’n huisje zoekt met lauw water contact met de400 meterdiep gelegen zoutlaag. Het landschap is erg afwisselend. Je merkt nauwelijks dat je in het dichtstbevolkte deel van Twente wandelt. De grote stad Enschede is erg dichtbij, maar in het dorpje Twekkelo is hier weinig van te merken. We passeren het kleine Johanneskerkje en belanden dan in een heel mooi kleinschalig landschap: het beekdal van de Schoolbeek. Door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen is het er erg nat, maar dat hoort ook bij een winters beekdal.

De stad rukt op 

Het water in deze zandbeek is erg helder en de planten nog steeds erg fris. Oude knotwilgen langs het meanderende watertje zorgen voor een bijzondere sfeer. Door dit gebied lopen de inmiddels bekende “Stiewelpaden” (stiewel =laars) Prachtige vaak moeilijk begaanbare paadjes op plekken waar je als normale wandelaar nooit komt. De paden zijn ontstaan om aandacht te vragen voor een oud landschap, dat verpulverd lijkt te worden door de oprukkende economie van Enschede en Hengelo. Als je tijdens het lopen (lees glibberen) om je heen kijkt krijg je een dubbelgevoel: aan de ene kant geniet je van een mooi bewaard gebleven beekdalletje, maar je ziet oostwaarts ook de bedrijventerreinen van Enschede. Hoe ziet het er hier over twintig jaar uit?

Over de Campus

Bij het oversteken van het Twentekanaal hebben we een prachtig overzicht op drie grote attracties: de overdekte ijsbaan, het indrukwekkende Go Planet Parc en de thuisbasis voor Fc Twente, de Grolsch Veste.  De route loopt er achter langs en we kunnen het stadion van dichtbij bekijken. Erg mooi. Na het passeren van een aantal prestigieuze gebouwen komen we op de campus van de Universiteit Twente. Veel studentenflatjes,sportvelden en andere voorzieningen. En dat alles in een parkachtig landschap, dat nog niet zo lang geleden bestond uit landgoed Drienerlo. (de Universiteit Twente kwam in 1986 tot stand, voortgekomen uit de Technische Hogeschool Twente, geopend in 1964) Opvallend kunstwerk: het torentje van Drienerlo van Wim T.Schippers. De route brengt ons verder over de terreinen van Vitens. Dit waterleidingsbedrijf beheert hier spaarbekkens voor het maken van drinkwater. Op een website geeft het bedrijf aan hier in de zomer van 2013 mee te stoppen, omdat het water van het Twentekanaal niet meer geschikt is om in de bekkens op te slaan. Na het passeren van dit 90 hectare grote terrein (een stil paradijs voor flora en fauna) naderen we het dorpje Lonneker. In de verte zien we de toren van de kerk met de mooie naam St. Jacobus de Meerdere. Het huidige gebouw dateert uit 1912. Het plein bij de kerk is gezellig en heeft veel horeca-mogelijkheden.  Een mooie plek om een etappe van dit Havezatenpad af te ronden.

Dit bericht is geplaatst in Havezatenpad en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>