Diapresentatie “Zwerven langs de Regge”

In 2011 verscheen de wandelgids “Reggepad”. Dit boekje werd uitgegeven door Waterschap Regge en Dinkel: 85 kilometerwandelplezier tussen Ommen en Diepenheim. Deze diapresentatie laat zien dat er langs of nabij de rivier de Regge een heleboel te beleven valt. Ooit kronkelde de rivier onbevangen door een prachtig Overijssels landschap. De Regge was grillig. Overstromingen kwamen net zo veel voor als periodes van droogte. Eind 19e eeuw werd de Regge door de mens getemd. De rivier werd gekanaliseerd en verbreed. Zeventien kilometer aan meanders werden afgesneden. Veel moois verdween. En dat allemaal om overtollig water zo snel mogelijk af te voeren. Agrarische belangen speelden toen een belangrijke rol.

Inmiddels is er veel veranderd. Water wordt in deze tijd veelzijdiger beheerd. Waterafvoer blijft belangrijk, maar er is meer aandacht voor natuur en landschap. En klimaatverandering zorgt steeds vaker voor extreme neerslaghoeveelheden. De Regge moet in staat zijn om meer water op te vangen om het dan langer vast te houden. Vandaar, dat het Waterschap Regge en Dinkel op veel locaties de Regge haar oude meanders weer terug geeft en waterbergingsgebieden aanlegt. Langs het Reggepad komen we langs deze herstelprojecten en zien hoe de natuur zich weer herstelt en hoe het landschap langzaam weer een beetje op het Reggedal van 100 jaar terug begint te lijken. Het beekdal verandert in de komende tijd in een wandel-en fietsparadijs! Mooie voorbeelden hiervan zijn de Veldberg bij Archem en de Visschebelt bij Hellendoorn. Het Reggedal is ook rijk aan cultuur en historie. In de bovenloop liggen rondom Diepenheim prachtige landgoederen. En wie kent niet de Enterse zomp, de schuit die vroeger over Regge en Vecht voer om mensen in hun eerste levensbehoeften te voorzien? Kortom, een lezing over een prachtig beekdal tussen Ommen en Diepenheim, een prachtig oud cultuurlandschap waar we erg zuinig op moeten zijn.

De presentatie duurt ongeveer 2×45 minuten

Voor meer info, zie contact 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Diapresentaties en getagd , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>