Zandstorm over boerenland

Tegenwoordig wordt op veel plekken in ons land boerenland omgezet in natuur. Het eerste wat dan gaat gebeuren is het verwijderen van de vruchtbare bovenlaag van het akkerland. In tegenstelling tot agrariërs houden natuurbeheerders niet van zwaar bemeste grond. De bodem moet vooral schraal zijn om de flora van vroegere tijden weer terug te krijgen.

De wind is ook in staat om zand te verplaatsen. Geen bovenlaag van een halve meter, maar wel de uitgedroogde bovenlaag van uitgestrekte boerenakkers, die nog niet zijn ingezaaid of bewerkt. Dat het zand wordt weggeblazen is wel te verklaren. Natuurlijk komt dat door de sterk drogende oostenwind. Maar in veel intensief bewerkte akkers zit weinig organisch materiaal in de bodem. Ouderwetse vaste stalmest vermengd met stro wordt vrijwel nergens meer gebruikt. Gier en kunstmest wel en die houden geen vaste deeltjes vast. En dan krijgt de wind vrij spel.

Deze foto’s zijn gemaakt ten zuiden van Dedemsvaart, een stukje platteland in Noordoost-Overijssel waar grote agrarische bedrijven het karakter van het landschap bepalen.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>