Oude essen langs het kerkenpad

Langs het eeuwenoude kerkenpad, dat achter het Reestkerkje van Oud-Avereest  begint en richting De Wildenberg loopt staan een paar indrukwekkende bomen. Het zijn essen die vroeger regelmatig boven de grond zijn afgezet en nu bestaan uit meerdere stammen. Een boom met zo’n speciale vorm wordt een stoof genoemd. In dit geval spreken we van essenstoven. Bomen als elzen en eiken kunnen ook uitgroeien tot stoven. Het bijzonder van deze vaak grillig gevormde bomen is dat het vaak natuurreservaatjes op zich zijn met allerlei soorten mossen, korstmossen en  een karakteristiek flora. Vaak ook met verrassende holtes waar allerlei dieren van profiteren.

Essenhakhout

Essen werden vroeger afgezet (tot vlak boven de grond afgezaagd) omdat het hout erg goed bruikbaar was. Het hout was geschikt als brandhout, bonenstaken, timmerhout, wandelstokken, gereedschapsstelen en nog veel meer. Nadat een boom was afgezet liep de boom weer opnieuw uit, vaak op meerdere plaatsen tegelijk. Zo ontstonden bomen met meerdere stammen. Hoe vaker een boom werd afgezet, des te grilliger vaak de structuur werd.

Gelderingensteeg

Op een aantal locaties in ons land komen heel oude hakhoutbomen voor. Bijzonder oud essenhakhout is te vinden vlak bij Steenwijkerwold. Daar loopt een oud zandpad met de naam Gelderingensteeg. Langs dit eeuwenoude pad vind je essenstoven van meer dan 500 jaar oud!  Zo mooi en zo oud zijn de essen langs het kerkenpadInfobord over essenstoven bij de Gelderingensteeg van Oud-Avereest niet. Om de grilligheid en mystiek te krijgen van eeuwenoud hakhout zul je de bomen regelmatig moeten afzetten en vooral veel geduld hebben. “Boompje groot, plantertje dood “ gaat voor deze bomen zeker op.

Dit bericht is geplaatst in Flora en getagd , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>