Boeren van toen en boeren van nu

Vroeger is het cultuurlandschap dat je aantreft in het beekdal van de Reest door de boeren ingericht. Door de aanleg van boomgaarden, houtsingels, geriefhoutbosjes, drinkpoelen, kleine akkertjes, natte hooilandjes e.d. ontstond een kleinschalig landschap waarin de boer kon bestaan. Van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest had hij nog nooit gehoord. Gewassen zoals rogge werden biologisch verbouwd. De boeren wisten niet anders. Het ging al jaren zo. Op meerdere locaties in ons land zijn er nog boeren die op een biologische manier proberen hun boterham te verdienen. Op de website van Landschap Overijssel staat een mooie film over boeren in Twente die vanuit een grote liefde voor de Twentse natuur zonder chemische middelen, kunstmest en ontwatering hun boerenbedrijf runnen.

De boeren van nu 

De boeren van nu produceren net als vroeger het voedsel waar we niet zonder kunnen: melk, aardappelen, groente, de winkels liggen er vol van. Maar de vergelijking tussen de boeren van nu en die van vroeger houdt hier meteen op. De moderne boerenbedrijven staan voor grootschaligheid, strakke en efficiënt ingerichte landschappen en hoge producties.  De uitzending Oogst uit de serie Nederland van Boven geeft een aardige kijk op de moderne Nederlandse boer van de 21 ste eeuw.

Dit bericht is geplaatst in Akkerbouw, Vroeger en nu. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>