Kijken en luisteren naar de blauwe kikker

Blauwe kikker ? Nou ja, blauw is misschien wat overdreven, maar heikikkers (de heren) kunnen blauw uitslaan als ze opgewonden zijn. En hitsig zijn de mannetjes ! In het vroege voorjaar kun je heikikkers aantreffen in ondiepe vennetjes, veengaten of drinkpoelen. Het geluid dat ze maken is heel bijzonder. Geen gekwaak, eerder het druppen van een lekkende kraan. Beide geslachten zoeken er elkaar op. Zij, de buik vol van honderden mini-eitjes, hij op knappen om ze te bevruchten. Paren doen deze kikkers niet, al lijkt het wel zo. Het mannetje klimt op de rug van het vrouwtje en bevrucht de eitjes als ze in het water worden gelegd. Hij moet niet treuzelen, want zodra de eitjes in aanraking komen met water zwellen ze op en zijn ze voor de zaadjes niet meer goed te bevruchten. En na vrijpartij? Pa en ma gaan ieder hun weg. Het nageslacht moet worden uitgebroed door de zonnewarmte en daarna maar zien hoe ze groot wordt. Harde wereld, de kikkermaatschappij !

Dit bericht is geplaatst in Fauna, Geen rubriek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>