Nederland wandelland

 Wandelen in een van dichtstbevolkte landen ter wereld (met gemiddeld bijna 500 mensen op een km2),is dat leuk? Dat is toch overal verkeer, asfalt, huizenbouw, bedrijventerreinen en bijbehorende herrie? Ja en nee. Natuurlijk is Nederland druk,vol en lawaaierig. En overal wordt gegraven en in het landschap gewroet. Bijna nergens blijft het landschap vijf jaar achter elkaar hetzelfde. We hebben teveel gemeentebestuurders met een hoge geldingsdrang en een lage visie op natuur en landschap. Duurzaam omgaan met het landschap is op veel plaatsen niets anders dan het landschap duurzaam(lees:voor altijd) te vernielen. En infrastructuur hebben we nooit genoeg. We gaan maar door met het aanleggen van spoorlijnen en wegen om een paar minuten eerder op onze bestemming te zijn. Haast is onze grootste vijand.

Valt er in zo’n land nog te wandelen? Is er nog ruimte en rust?  Kun je nog ergens om je heen kijken zonder een vervuilde horizon? Heb je de wereld soms nog helemaal voor je alleen? Ja dus. Het is bijna niet te geloven,maar er is nog heel veel te genieten in dit land. De rustzoeker vindt nog plekken waar je de vogels hoort zingen en waar je bijna niemand tegen komt. En er zijn nog landschappen,zo mooi dat je je verbaasd afvraagt hoe het mogelijk is dat ze nog bestaan.

In deze rubriek vindt u een korte omschrijving van een aantal mooie wandelroutes in Nederland. De meeste routes die hier worden genoemd hebben we gelopen in het noorden en oosten van Nederland. Van elke route kunt een sfeerimpressie bekijken in het fotoalbum. Hoe u aan de route komt wordt ook vermeld.

Dit bericht is geplaatst in Nederland wandelland. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>