Eerder Achterbroek.

Ten noordwesten van het plaatsje Den Ham ligt het Eerder Achterbroek. Hier waan je je honderd jaar terug. Tijdens een wandeling door dit prachtig stukje Salland besef je pas echt wat er in ons land aan cultuurlandschap verloren is gegaan. Het Eerder Achterbroek is eigendom van Natuurmonumenten. (gekocht in1949 en daardoor niet ten onder gegaan aan de ruilverkaveling) Hier is het kampenlandschap bewaard gebleven. Kampen zijn kleine essen (akkertjes) die door een of een paar boeren werden bebouwd. Behalve landbouw op kleine akkers hielden de boeren ook melkvee en schapen. Vandaar dat weilanden en heidevelden ook belangrijke elementen zijn van het typische kampenlandschap.

Natuurmonumenten heeft een korte wandeling uitgezet van vier kilometer. De route is gemarkeerd met rode paaltjes of rode pijltjes. In deze omgeving is het niet zo moeilijk om de route uit te breiden. Met behulp van een goede wandelkaart is het Eerder Achterbroek prima te combineren met een wandeling over het landgoed Junne. Prachtige locaties zijn Steile Oever en landgoed Eerde.

De wandeling begint bij de parkeerplaats aan de Janmansweg. Al gauw wordt een klein beekje overgestoken. Het is de Bevert,die dwars door het gebied slingert en het water afvoert naar de Regge. Vroeger was het Eerder Achterbroek erg vochtig. Broek betekent dan ook moeras. Op een paar plekken zijn er nog natte stukjes heide en vennetjes te zien. Hier en daar groeit nog veenmos. In de maanden mei en juni kan de plantenliefhebber hier zijn hart ophalen. In de bermen,in de houtwallen en in de natte hooilandjes staan veel plantensoorten. Misschien niet allemaal zeldzaam, maar soorten als salomonszegel, tormentil, dagkoekoeksbloem,zenegroen en muizenoortje komen hier veelvuldig voor. Wat in voorjaar zeker opvalt is het diedeljo van de wielewaal. Deze vogel voelt zich in dit landschap erg thuis. In de folder van Natuurmonumenten staat dat het Eerder Achterbroek een van de beste plekken in ons land is om de wielewaal te horen. Die informatie is volledig juist!

De route loopt langs verschillende oude boerderijen. Erg leuk voor kinderen is boerderij de Meulenhorst. Deze biologisch melkveehouderij is erg geschikt voor een tussenstop. Er is heerlijk ijs te koop,net als koffie en ambachtelijke producten. Kinderen kunnen spelen en naar de kalfjes kijken. Tijdens de wandeling valt de kleinschaligheid van het landschap op. Dit coulisselandschap is erg verrassend. Steeds weer heb je leuke doorkijkjes over heideveldjes en weilandjes. Houtwallen en oude bossen maken het landschap compleet. Je kunt je het nauwelijks voorstellen dat dit stukje Nederland nog bestaat!

Kijk voor meer foto-impressie over het Eerder Achterbroek:

 

 

 

 

 

 

 http://nl.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a277033

 En voor meer info:

  http://www.landgoedeerde.nl/eachterbroek.htm

  http://www.meulenhorst.nl/

Dit bericht is geplaatst in Nederland wandelland en getagd , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>