Het Noaberpad : Rhederbrug-Ellersinghuizen

Een verrassend mooi stukje Groningen! Dit stuk van de route is ongeveer 25 kilometer lang en het is vrijwel aan één stuk genieten van een afwisseling aan landschappen. Veel onverharde paden, rijk begroeide dijken,mooie vergezichten,kabbelende beekjes  en veel natuur. De wandeling gaat eerst langs het Veendiep, een gekanaliseerde beek die een verbinding vormt tussen het Boele Tijdenskanaal en de Westerwoldse Aa.

Eerst langs een paar zandwinningsputten waar de natuur haar gang mag gaan en daarna over de dijk. Bij nat weer is hier niet te lopen. Aan het smalle paadje door het hoge gras is te zien,dat nog maar weinig wandelaars ons zijn voorgegaan. Het uitzicht vanaf de dijk op het Grunniger laand is wel erg mooi. Weinig horizonvervuiling. Als alternatief ligt onder de dijk gelukkig een smal fietspad, Die brengt ons uiteindelijk in de richting van de Gaast, een natuurreservaat dat tevens waterbergingsgebied is bij overvloedig regenval.

Na het recreatiegebied De Wedderbergen verandert het landschap. Het wordt wat glooiend en bolvormige essen,houtsingels en bosjes volgen elkaar op. We lopen hier door een dekzandlandschap en overal herken je typische kenmerken van een beekdal. Dat is ook geen wonder, want de Westerwoldse Aa stroomt vlak langs de route. De omgeving van Wedde is prachtig. Je waant je hier honderd jaar terug. We passeren de Wedderborg, een kasteeltje dat in de 14e eeuw werd gebouwd. Jammer dat de Westerwoldse Aa vroeger gekanaliseerd is. Maar ja, dat is met de meeste beken in ons land gebeurd. Er zijn plannen om ook deze beek zijn oude meanders terug te geven.

 Uiteindelijk bereiken we de andere beek, die zo veel invloed op de natuur en cultuur van deze streek heeft gehad:de Ruiten Aa. De beek slingert weer als vanouds door het landschap. Kilometers aan nieuwe meanders zijn in de afgelopen jaren hersteld. Ter Wupping is een heel mooi groen dorpje. Oude hoge bomen geven het gehucht een aparte sfeer. Weer even verder ligt al weer zo’n Groninger parel: Smeerling. Dit dorpje doet denken aan een openluchtmuseum. Grote monumentale boerderijen en een theehuis van Natuurmonumenten zorgen voor een locatie waar het even goed uitrusten is. De omgeving van Smeerling  is een prachtig wandelgebied. Bossen,heideveldjes,graslanden en natuurlijk de Ruiten Aa. Via het beekdal loopt de route langs het oude en wat mystieke Metbroekbos richting Ellersinghuizen. Dit deel van Groningen verdient veel meer aandacht en respect dan het nu krijgt. Het heeft grote mogelijkheden om uit te groeien tot één van de belangrijkste wandel- en fietsgebieden van Noord-Nederland.

 

Voor een sfeervolle ompressie van deze wandeling, klik hier:

http://nl.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a304310 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Nederland wandelland en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>