Hooilanden langs de Reest nu op hun mooist

Langs de Reest beheren Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap een groot aantal hectares aan grasland. Het verschil in beheer  met de reguliere landbouw is erg groot. De graslanden worden niet bemest en er wordt laat gemaaid. Vroeger, toen het Reestdal veel natter was, waren de graslanden aan de Reest niet geschikt voor vee. Het was er te drassig. De landjes werden tijdens overstromingen (vaak in de winter)  van de Reest bemest met slibdeeltjes. Het gras en de vele kruiden wilden er wel groeien. Het leverde een paar keer per jaar hooi op van prima kwaliteit.

De beide provinciale landschappen beheren de hooilanden in grote lijnen op dezelfde manier. Na 15 juni worden veel hooilanden gemaaid. Soms pas in augustus. De maaidatum

hangt bijvoorbeeld samen met de planten die er groeien. Een grasland met de vrij zeldzame rode pimpernel wordt pas laat gemaaid, omdat deze planten later in de zomer bloeit. Het maaisel/hooi wordt altijd afgevoerd. Agrariërs hebben er veel belangstelling voor. Door het voortdurend afvoeren van het maaisel worden de hooilanden langs de Reest steeds schraler. Hierdoor kan zich een vegetatie ontwikkelen die in een beekdal thuis hoort.

 

Dit bericht is geplaatst in Bescherming, Flora en getagd . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>