Volg de das : de lotgevallen van een Drentse dassenfamilie

Dassen laten zich zelden zien. Het Reestdal heeft een hele mooie levensvatbare dassenpopulatie. Om deze prachtige dieren in levende lijve te observeren moet je veel geluk hebben en net op het goede moment op de goede plek zijn. Wel kun je op zoek naar dassensporen. Die zijn er genoeg. Plukjes dassenhaar aan prikkeldraad bijvoorbeeld of een dassenwissel door het hoge gras. Maar vaak houdt het daar wel mee op. De das laat zich niet zien.

Toch zijn er mogelijkheden. Landschap Overijssel heeft een “Dasmobiel”, een schuilhut vlakbij een dassenburcht. Daar kun je onder begeleiding naar toe. De kans op het zien van dassen is groot. Je kunt natuurlijk zelf ook op zoek naar een bewoonde dassenburcht en daar ‘s avonds gaan posten, maar dat moet je niet doen. Je verstoort de rust en het bioritme van de das als het dier je heeft geroken. Bovendien is het vaak al donker voordat de das zijn veilige burcht verlaat. Nee, de tweede mogelijkheid om van dassen te genieten is het internet. Er is een prachtige website van Staatsbosbeheer, waar je het wel en wee van een Drentse dassenfamilie prachtig kunt volgen: volgdedas.

Bij een dassenburcht zijn twee camera’s geplaatst. Prachtige beelden en  veel informatie over de das. Twee twitterende boswachters, bekend van het Drentse natuurprogramma Roeg, voorzien de gebeurtenissen rondom de burcht voortdurend van commentaar.

En wist u dat 2015 is uitgeroepen tot het jaar van de das ?

 

Dit bericht is geplaatst in Fauna en getagd , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>