Wel pimpernel, geen pimpernelblauwtje in het Reestdal: hier geen invasie vlinderfotografen

Erg opvallend is het pimpernelblauwtje niet. Er zijn wel mooiere vlinders. Toch haalde deze fladderaar afgelopen week de media. Wat was het geval? Even buiten ‘s Hertogenbosch vierde de Vlinderstichting een feestje, omdat het in het natuurgebied Moerputtenna jaren natuurherstel zo goed gaat met het pimpernelblauwtje, dat men het wel aandurfde om te beweren dat de vlinder hier weer helemaal “back in town” is.  Het

bron: www.silviareiche.com

vlindertje heeft  een eigen website. en in goed Hollands snapt natuurlijk iedereen meteen wat wordt bedoeld met “Blues in de Marshes”. Een gemiste kans, het is jammer dat men in de naam van de website het woord “blauwgraslanden” niet gebruikt. Veel Nederlanders kennen dit woord niet, laat staan de Engelse versie ervan en wie googlet  ”marsh” als hij op zoek is naar blauwgrasland?

Wel of niet in de media ?

Als je blij bent heb je vaak de neiging om je enthousiasme te delen. Dat gevoel had de Vlinderstichting dus ook. Het vlinderproject Moerputten was geslaagd en de wereld zou het weten ook!  We kennen inmiddels de invloed van de media. Weet u het nog, het face-bookfeestje van dat meisje in Haren? Ook in de Moerputten loop het na het feestje van de Vlinderstichting een beetje uit de hand. Natuurfotografen blijven niet op de paden en vertrappen de graslanden op zoek naar dat zeldzame vlindertje….Zo belanden organisaties in een spagaat: ze hebben de media nodig om zich te profileren, maar wanneer kies je ervoor om het juist niet te doen. Natuur beschermen in stilte levert geen leden/donaties op. Blijft lastig.

Pimpernel in Reestdal

De grote pimpernel komt in het Reestdal niet massaal voor. Alleen in het benedenstroomse deel van het beekdal, zeg maar tussen De Wijk en Meppel kun je de plant vinden. Tijdens een wandeling over de Reestouwe kom je ze wel tegen. De plant wordt ook wel bloedkruid genoemd. Het pimpernelblauwtje zullen we zeker niet zien, daar is het aantal grote pimpernellen (waardplanten) veel te klein voor. Die invasie van alles vertrappende fotografen blijft dus uit.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Flora en getagd , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>