De rogge is weer binnen

Eind augustus is een mooie tijd om de rogge te oogsten. In het Reestdal wordt sinds jaar en dag rogge verbouwd. Vroeger door de boeren, akkeronkruiden langs de esnu door de twee provinciale natuurbeschermingsorganisaties Landschap Overijssel en het Drents Landschap. Landschap Overijssel heeft een loonwerker opdracht gegeven om de akkers met biologisch geteeld graan te dorsen. De meeste essen (akkers) zijn nu kaal. Dat is even wennen. De hele zomer zie je het goudgele graan met daartussen akkerflora als korenbloem,kamille,duizendblad en wikke. Daar is nu niets meer van over. Wat rest zijn de lichtgekleurde stoppels,met hier en daar wat onkruid dat kans zag tussen het graan te overleven.In het Reestdal wordt dit jaar zo’n 40 ha graan van de 50 ha gedorst. De overige 10 ha ligt “in de braak”. Om de zes jaar wordt er namelijk op de akkers geen graan verbouwd om de bodem rust te geven en om ongewenste akkeronkruiden te onderdrukken. De afzet van het graan vind tegenwoordig landelijk plaats op de graanmarkt. Het stro wordt afgenomen door plaatselijke boeren.

Akkers werden door de boeren aangelegd op dekzandruggen. In het Reestdal spreekt men van essen. In midden Drenthe werden de essen door veel boeren tegelijk gebruikt. Dat was in het Reestdal niet het geval. Op de kleine zandkoppen was maar weinig ruimte. De akkers werden vaak door één boerenfamilie gebruikt. In het Reestdal kwamen vooral éénmansessen voor. Rondom Oud-Avereest zijn nog mooie kleine essen te zien. Op landgoed Dickninge ligt nog een mooi bewaard gebleven grote es. Het zal nu niet meer voorkomen,maar vroeger zijn er heel wat bolvormige essen afgegraven. De behoefte aan zand was vaak zo groot, dat een eeuwenoude akker gewoon uit het landschap verdween. Bekend is het afgraven van een oude es bij boerderij ’t Ende. Het zand van deze akker is gebruikt bij de aanleg van het Wilhelminapark in Meppel. Momenteel hebben we meer respect voor ons cultuurhistorisch erfgoed.

 In het najaar zal de winterrogge weer worden ingezaaid. Dat levert in de koude maanden van het jaar al een mooi groen tapijt van kleine roggeplantjes op. Er zijn ook essen die nu vol staan met groenbemesters of zonnebloemen. Daar kunnen allerlei vogels en reeën van profiteren als er ’s winters minder voedsel te vinden is.

Dit bericht is geplaatst in kleinschalig landschap en getagd , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>