Noaberpad :Weende -Laude:25 kilometer

nieuwe kansen voor de Ruiten AaBourtangeHet weer is niet geweldig deze zaterdag 3 oktober 2009. De harde wind is wel lekker, de temperatuur ook, die is ongeveer 16 graden, maar de zon laat zich de hele dag niet zien. Soms spettert het wat. De route maakt alles goed. Het Ruiten Aa gehalte is hoog op deze tocht. En dan vooral de herstelde meanders van de Ruiten Aa. Veertig jaar geleden was deze hoogveenbeek totaal vernield. Gekanaliseerd, de bedding verbreed en uitgediept en de oevers kaarsrecht en steil. Allemaal in dienst van de snelle waterafvoer. Vrijwel alle karakteristieke beekdalflora en fauna werd de nek omgedraaid. De laatste jaren zien we op veel plaatsen in ons land beekdalherstel. Het dal van de Ruiten Aa is hier een mooi voorbeeld van. Op deze route lopen we bij Wollinghuizen en Ter Borg langs de nu weer mooie Ruiten Aa. Het is niet alleen de beek die weer in oude glorie is hersteld. Ook de nabije omgeving heeft weer het karakter gekregen van een beekdal. Met dank aan Natuurmonumenten,Staatsbosbeheer en het Waterschap. Een andere krent in de pap is natuurlijk Bourtange. Om er te komen wandel je langs het Bourtangerkanaal. De eentonigBerken zijn altijd mooiheid valt erg mee. Aan de zuidzijde loop je lekker beschut en doordat de oevers begroeid zijn met o.a. elzen en berken is het kanaal verre van saai. Het vestingstadje Bourtange is altijd sfeervol om te zien. Vandaag is het er niet druk. Het extra rondje aan de oostkant van het stadje (ongeveer 6 km.) slaan we over. Na Bourtange volgt een wat minder boeiend deel van de route. Het vlakke Groningen heeft hier toch weer zijn charme. De horizon ligt hier ver weg en bij mooie luchten is het ook langs het eindeloze Ruiten Aa kanaal genieten van de rust en de ruimte. Over rust gesproken. We lopen deze dag van 10.00 tot ongeveer 18.00 u. en komen op de route niemand tegen. Ook worden we niet ingehaald. De bossen van Sellingen zijn nog jong, maar eentonig zijn ze niet. Heideveldjes en vennetjes zorgen voor afwisseling.

Voor meer foto’s van deze tocht, klik hier:

http://en.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a368776/slideshow

Dit bericht is geplaatst in Nederland wandelland en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>