De mezen komen !

Pimpelmees ( met Pools accent ?) op de voedertafel.

Dat Nederland een populair immigratieland is, weten we al lang. Vanuit Oost Europa bijvoorbeeld vonden/vinden duizenden arbeidsmigranten hier werk. In de komende winter staat ons land weer een immigratiegolf uit Oost-Europa te wachten. Sterker nog, die is in september al begonnen. Nee, geen auto’s met PL , EST of RO  op het kenteken. Het zijn mezen die komen!  Bij duizenden komen ze onze kant op. Of zijn er al.  De hele winter zullen ze blijven. Oorzaak ? Voedseltekorten in de Oost-Europese bossen.

Koolmees is dol op vet.

Vogelonderzoeker Frank Majoor van Sovon zegt hierover:

“Het gaat om enorme aantallen, hoewel exacte cijfers niet bekend zijn. Dat is anders dan in andere jaren, en dat heeft er mee te maken dat er nu veel mezen zijn. En dat komt weer door een goed mastjaar vorig jaar, waardoor heel veel mezen de winter hebben overleefd. Daardoor zijn er dit voorjaar veel jonge mezen bij gekomen. Een mastjaar is een jaar waarin bomen veel meer vruchten dragen dan gemiddeld. Beukennootjes zijn een belangrijke voedselbron voor mezen in de winter.” 

 

Meer info over deze invasie lees je op de website van Vroege Vogels.

Dit bericht is geplaatst in Fauna, Geen rubriek en getagd , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>