Knapzakroute K1-Gasteren: Genieten in het stroomdal van de Drentsche Aa

Wandelen in het oude esdorpenlandschap rondom Anloo,Gasteren en Oudemolen is het Drentse beekdallandschap op zijn best. Knapzakroute K1 is bijna 18 kilometer lang en gaat voornamelijk over stille (zand)wegen. Natuurlijk loop je soms over asfalt,bijvoorbeeld over de Zuidesch van Gasteren of een kort stukje over een fietspad, maar verder is het alleen maar het Drenthe van 100 jaar terug waar je door heen loopt. En dat is genieten! Het is tweede paasdag,maandag 5 april 2010, als we ‘s morgens bij zonnig weer beginnen vanuit Anloo. De route start officieel in Gasteren,maar dit kan ook.

Al gauw lopen we door het dal van het Anloër Diepje. Prachtige oude houtwallen verdelen de graslanden in kleine percelen. De houtwallen staan allemaal haaks op het beekje,dat je alleen te zien krijgt als de route het smalle loopje oversteekt. Het water stroomt snel,het Anloër Diepje is helemaal niet diep en zeker ook niet breed. Je springt er zo over. Onvoorstelbaar, dat zo’n watertje zo’n invloed heeft gehad op dit oude cultuurlandschap. Het is allemaal mensenwerk:de houtwallen,de natte hooilanden,de bosjes, alles was vroeger onderdeel van het agrarisch systeem. Bosanemonen bloeien hier en daar. De gele sterretjes van het speenkruid laten het helemaal afweten. Maar er blijft nog genoeg over. In natuurgebied De Heest barst het van de vogels. In de graslanden zien en horen we de wulp,de grutto,de kievit en de scholekster. Boven in de blauwe lucht baltst een havikechtpaar. Klein zomergrut als fitis,tjiftjaf,roodborst en geelgors laten zich goed bekijken. Wat een prachtig natuurgebied is dit! De Heest (sinds 1971 in beheer bij Staatsbosbeheer)is in de jaren 90 aangepakt. Van ruim 80 ha grond werd de bemeste bovenlaag verwijderd en allerlei andere maatregelen hebben het landschap omgetoverd tot wat het nu is: een eldorado voor natuurliefhebbers. Het is nat en dat geeft altijd leven. Hier vind je misschien wel de grilligste en oudste bomen van het Drentsche Aa dal! De route loopt een stukje evenwijdig aan het Oudemolense Diep. Mooie doorkijkjes! In juni  bloeien hier de orchideeën. De Gasterse Duinen zijn eigendom van Het Drents Landschap. Vandaag is het erg druk. Het hunebed wordt natuurlijk druk bezocht en de zandpaden over de heide blijken erg populair. Het dorp Gasteren wordt in deze knapzakroute twee keer aangedaan. Een prachtige route voor wie wil genieten van één van de mooiste stukjes die Drenthe rijk is.

Voor meer foto’s van deze route,klik hier:

http://nl.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a451797/slideshow

Dit bericht is geplaatst in Geen rubriek, knapzakroutes drenthe, Nederland wandelland en getagd , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>