Een kleine wildernis op Noord Stegeren

De bovenloop van de Reest ligt ten noorden van Dedemsvaart. Het landschap  heeft erg weinig reliëf en wordt gedomineerd door de intensieve landbouw. Hooilanden grenzend aan de Reest zijn veelal in bezit van Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. Houtsingels en hakhoutbosjes zie je bijna niet in dit deel van het Reestdal. Toch heeft het landschap door zijn weidsheid een zekere schooonheid. Je kunt ver kijken en er is weinig of geen horizonvervuiling. En hier en daar kom je zo maar hele leuke plekjes tegen, zoals de buurtschap Noord Stegeren.

Reestgat

Ten zuiden van boerderij “Vaders Erf” ligt een kleine gebiedje, eigendom van Landschap Overijssel. Het is niet toegankelijk en dat is ook wel logisch, want het bestaat uit moerasbos, rietland, grasland, dichtgegroeide veengaten en kleine slootjes. Er lopen ook geen wandelpaden. Trouwens, er is ook geen doorkomen aan. Deze ” ecologische oases” zijn idealen rustplekken voor reewild. Vogels kunnen er ongestoord broeden. Vroeger werd deze natte plek “Reestgat”genoemd. Er liep een zandpad langs dat je via een plank over de Reest naar

Drogteropslagen bracht.  Komend vanaf Dedemsvaart kun je via het “Bas Slatmanpad” dit mooie stukje Reestdal bereiken. Bas Slatman was de archtitect van dit project, dat op het

terrein en met steun van de Dedemsvaarter Albert Kruidhof in 2009 werd aangelegd. Erzijn meerdere banken geplaatst waar je in alle rust van het rustieke landschap kunt genieten. Bas Slatman overleed in 2010 op 45 jarige leeftijd. De naam van het pad is dan ook niet moeilijk te verklaren.

 

This entry was posted in De mooiste plekjes and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>