Hakhoutbosje afzetten op de Nationale Natuurwerkdag

Op zaterdag 7 november pakken duizenden vrijwilligers een zaag, spade, snoeischaar, sloothaak e.d. om in het landschap aan het werk te gaan. Op de website van de Nationale Natuurwerkdag zijn talloze klussen te vinden, keurig per provincie ingedeeld. Ook in het Reestdal wordt gewerkt, namelijk in de buurt van het infocentrum De Wheem in Oud-Avereest.

Hakhoutbosje afzetten

Landschap Overijssel heeft voor deze dag een leuk project aangemeld. In de buurt van De Wheem liggen meerdere geriefhoutbosjes, die net als vroeger om de zoveel jaar moeten worden afgezet. Voor boeren was deze hakhoutcultuur vroeger van groot belang. De bosjes leverden geriefhout, hout dat je voor allerlei doeleinden kon gebruiken.

Herkennen

Je kunt deze hakhoutbosjes makkelijk herkennen. Omdat ze vaak tientallen jaren oud zijn, soms nog ouder, zijn ze in het verleden regelmatig afgezet. Bomen werden dan tot op de grond afgezaagd. Een afgezaagde boom loop vaak weer uit, maar dan met meerdere stammen. Dat is goed te zien. Zijn die stammen erg oud en verweerd, dan spreken we van stoven of stobben. Die kunnen vaak de mooiste vormen en structuren hebben.

 

This entry was posted in Bescherming, Boerderijen, kleinschalig landschap, landschapselementen and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>