Kunst

Nederland is rijk aan kunstenaars. Veel getalenteerde artiesten onder hen schilderen/tekenen landschappen. Beekdalen zijn geliefde plekken. Op deze pagina maakt u kennis met een aantal kunstenaars met een grote liefde voor natuur en landschap.

 

Siemen Dijkstra is op het gebied van de kleurenhoutsnede een vakman- kunstenaar. Als geen ander weet hij een substiele sfeer neer te zetten vol kleurnuances en met een grote rijkdom aan details. Zijn inspiratie de natuur vertaalt hij tot kleurrijke intieme panorama’s van bomen, bladeren en rimpelend water. Siemen is een schepper van sferen die veelal bezieling en vakmanschap weerspiegelen. Zijn landschappen laten dan ook meer zien dan de zichtbare werkelijkheid. Inspiratie haalt hij niet alleen uit. Drentse landschappen , maar ook uit Scandinavië. De Deense Oostzeekust en de Noorse Barendzee zijn oeroude omgevingen waar Siemen Dijkstra zich thuisvoelt.

meer info : http://www.siemendijkstra.nl/index.htm

Voor Piet Eggen is schilderen zijn leven, de natuur steevast zijn onderwerp. Al zo lang hij zich kan herinneren. Ongeacht of het nou gaat om hele de kleine natuur, zoals vlinders, torren of vogels, of de mooie weidse landschappen. Hoewel, dat laatste geniet tegenwoordig veruit zijn voorkeur. De kunstenaar woont zelf op een erg mooie plek in het Reestdal.

Voor meer info: http://www.pieteggen.info/

De Wildenberg.

Han van Hagen (Voorburg, 1944) is een etser pur sang. Met zijn techniek grijpt hij terug op de beste tradities uit onze zeventiende eeuw. In zijn experimenten worden grenzen overschreden. Vanaf 1973 werkt Han van Hagen in het Nieuwkoopse Plassengebied. Dertien jaar geleden verhuisde hij naar het Reestdal, waar hij nu woont temidden van bomen, heidevelden en vennen. Zijn onderwerpen liggen dus binnen handbereik: landschappen en zijn naaste buren zoals koeien, schapen, rammen en stieren. Boek:  ’Han van Hagen, etser’ met afbeeldingen uit zijn bonte etsleven en tekstbijdragen van o.a. Theo Laurentius, Leo Divendal, Midas Dekker en Yvonne Kroonenberg.

meer info: www.kunstduo.nl

Maarten ‘t Hart woont aan de rand van het Reestdal en is vermaard om zijn prachtige stillevens van kerkinterieurs. Maar hij schildert ook landschappen. Veel mensen ervaren zijn werk als een rustpunt in een kille en hectische wereld. Met zijn precies geconstrueerde architectuurschilderingen, probeert de kunstenaar een ongekende stilte op te roepen. Hij woont in het Reestdal op de grens tussen Drenthe en Overijssel. Een wereld van oude hooischuren, zandwegen, houtwallen, bossen en beekjes. ‘Er is hier geen haast,’ zegt hij, ‘ik doe alles op de fiets, leef intens, geniet van alles wat ik om mij heen zie.’

Meer info: http://www.maarten-thart.nl/index.htm

Artikel over de kunstenaar:  http://www.jozuadouglas.nl/?page_id=160

Geke Hoogstins (Kollumerland,1956) bracht haar jeugd door in Friesland en later in de stad Groningen. Na haar toelating op de Academie Minerva in 1979, besloot ze echter te kiezen voor dans, theater en onderwijs. Ze studeerde cum laude af aan de PABO te Groningen. Na jaren werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, besloot ze zich in 1996 volledig aan het schilderen te wijden.

http://www.gekehoogstins.nl/boekpagina.html

In  het Reestdal wonen veel kunstenaars. Daniel Douglas is er een van. Op een mooie zomeravond in juni vond deze jonge talentvolle schilder inspiratie aan de oever van de Reest. Object: het Reestbruggetje achter het kerkje van Oud-Avereest. Daniel heeft veel met het Reestdal: ” Als kind kwam ik hier al. We zochten dan mooie plekjes om te schilderen. Er zijn veel mooie locaties in dit gebied. Ik vind vooral de omgeving van Rabbinge en Den Kaat prachtig. Het schilderen van landschappen vind ik leuk om te doen, toch zie ik mezelf meer al een portretschilder. Ik heb op meerdere plekken schilderijen van locaties in het Reestdal gemaakt”.

Voor meer info: http://www.danieldouglas.nl/

De boeken in zijn atelier: Weissenbruch, Gabriel, Breitner, Caravaggio, Monet en de Romantische School. Stapels met schetsen en de schilderijen van de laatste jaren. Veel werk is al verkocht. Hans Versfelt leeft van zijn kunstproductie. Het échte atelier van Hans is buiten; velden met koeien, hekken, knotwilgen, havens met schepen, bruggen, waterwegen, wolkenluchten, en soms, tijdens een vakantietripje, het strand van Normandië.

meer info: http://www.hansversfelt.nl/

“Als schilder van het Nederlandse landschap ambieer ik eigenlijk niet zoveel.
Eigenlijk wil ik de kijker slechts een virtuele wandeling bieden, vanaf de absolute voorgrond tot de horizon.Daarom schilder ik gedetailleerd, beginnen mijn schilderijen vaak vlak voor de voeten van de kijker en is de schildertrant helder en weinig verhullend, immers gedurende die wandeling moet er onderweg wat te zien zijn” Dit zegt Hans Parlevliet over zijn landschapschilderijen.

http://www.hansparlevliet.com/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>