Reestdallinks

Onderstaande links hebben een relatie met het Reestdal of zijn op een andere manier zo informatief, dat ze een plaatsje in deze lijst verdienen. 

Mijn beoordeling van de websites : van * tot *****

Het Drents Landschap  ****

Landgoed De Havixhorst

De stichting is grootgrondbezitter en herenboer in het Reestdal. Rond de 900 ha aan natuur is hier in beheer bij deze Drentse natuurbeschermingsorganisatie. De website biedt de mogelijkheid om wandelroutes en  fietsroutes van het Reestdal te downloaden. De wandelroutes zijn nogal kort, maar de routes geven een leuke beschrijving van het gebied. Het gaat om de wandelroutes De Wildenberg (7 km) , ’t Ende bij de Reest (6 km) en landgoedgoederen  (8,5 km) .  Over wandeling De Wildenberg zegt de site :  ´Dit wordt een van de allermooiste wandelingen die we u op de terreinen van Het Drentse Landschap kunnen aanbieden´. Veel belangstelling  is er voor de langeafstandsroute´Langs de loop van de Reest´. Het wandelgidsje is inmiddels aan de vierde editie toe. De twee fietsroutes zijn 35 km ( Reestdal) en 45 km lang. (Reestdal en Ruinerwold) Ook bij de fietsroutes veel leuke en boeiende wetenswaardigheden.

Actuele informatie over de natuur in Drenthe volgen? Klik dan op de Facebookpagina van het Drents Landschap.

 

 

Landschap Overijssel ****

veengaten in De Haardennen

De stichting beheert in het Reestdal meer dan 800 ha natuurgebied.  Ook deze organisatie beheert veel gras/en hooiland en verbouwt granen op kleine akkertjes. De vernieuwde website ziet er verzorgd uit en biedt veel informatie. Voor wandelaars en fietsers worden talloze routes aangeboden, die ook leuk beschreven zijn. De rubriek ´erop uit´ geeft ze allemaal op een overzichtelijke manier weer, al moet je wel even door hebben hoe het allemaal werkt. Maar liefst elf wandelroutes en vijf fietsroutes  doen het Reestdal aan. De website geeft veel info over het Reestdal. Je vindt dit in de rubriek ´natuurgebieden´.

Actuele informatie over de natuur in Overijssel volgen? Klik dan op de Facebookpagina van het Landschap Overijssel.


werkgroep landschapsbeheer

De website van de natuurwerkgroep “De Reest” ( 180 leden) geeft veel bijzonderheden over het werk van deze natuurbeschermingsvereniging uit de voormalige gemeente Avereest. (Balkbrug/Dedemsvaart) De werkgroep heeft nauwe contacten met Landschap Overijssel en Het Drents Landschap. Vooral op het terrein van vogelbescherming en landschapsbeheer is de meer dan 200 leden tellende vereniging erg actief. Het project ´Landbouwgewassen in het Reestdal´ trekt iedere zomer veel aandacht.  Op de Facebookpagina van de vereniging vind veel foto´s en actuele informatie.

Een zeer informatieve website. In een zoekmachine staat een bestand van rond de 1500 namen. De geschiedenis van IJhorst en De Wijk staat er zeer uitgebreid in. Voorbeelden hiervan zijn de bijdragen over de geschiedenis van Havezathe Havixhorst en landgoed Dickninge. Ook boeiende artikelen over  het leven langs de Reest in vroegere tijden. Jammer, dat de site niet meer wordt bijgehouden. Soms moet je lang zoeken.

 

www.wernertenkate.nl ****

oude kaart Reestdal

Een site met erg veel historie. Werner ten Kate startte lang geleden al met een historisch onderzoek naar de familie Ten Kate. In de loop der jaren is dit onderzoek uitgebreid naar de geschiedenis van het Reestdal en Avereest in het bijzonder. Daarbij ligt de nadruk op de periode van de late middeleeuwen tot en met de 19e eeuw. Werner wil zijn bevindingen graag met een breder publiek delen. Je vindt hier erg veel informatie over de geschiedenis van de Reestkerk, maar ook over boerderij De Wildenberg. En nog veel meer!

www.delokkerij.nl **

ooievaarsechtpaar op nest

De website van het bekendste ooievaarsbuitenstation van ons land. Vanaf 1981 is vanuit deze locatie, gelegen tussen De Wijk en Meppel, geprobeerd de ooievaar te herintroduceren in het Nederlandse landschap. De Lokkerij bleek heel erg succesvol. Ooievaars voelen zich inmiddels erg thuis in het Reestdal. Op de site natuurlijk informatie over de ooievaar, maar het ziet er allemaal nogal statisch uit. De Facebookpagina van het station is actueel en daardoor veel boeiender.

 

Natuurvereniging Zuidwolde ****

plantenwerkgroep op Takkenhoogte

Aan de Drentse kant ligt het Reestdal voor een deel in de gemeente De Wolden. De natuurvereniging Zuidwolde is erg actief op het terrein van inventarisaties. Regelmatig worden de reservaten Rabbingerveld en Takkenhoogte bezocht. Dankzij de werkgroepen planten en vlinders weten we inmiddels dat de flora en fauna hier verrassend is. De vereniging heeft 700 leden.

 

Natuurbeschermingsvereniging IJhorst/Staphorst **

schoonmaakdag met de jeugd

De Natuurbeschermingsvereniging ‘IJhorst-Staphorst e.o.´ is op veel terreinen actief.  Men probeert ook de jeugd bij de natuurbescherming te betrekken. Het Reestdal is niet het belangrijkste werkgebied. De vereniging heeft meer dan 800 leden en heeft al jaren een belangrijke plaats in de gemeenschap Staphorst/IJhorst. De website  is nogal verouderd en een Facebookpagina ontbreekt.

Loop van de Reest 

Deze langeafstandswandeling is erg populair, inmiddels verscheen de vierde editie van het door Het Drentse Landschap uitgegeven wandelgidsje. Maar liefst 160 km wandelplezier, al gaat niet de hele route door het Reestdal.

 

Mooi Overijssel *****

Erg mooie site met een enorm aanbod van korte video’s over de mooiste plekjes van de provincie. Niet alleen over natuur, maar ook over cultureel erfgoed, wonen en werken e.d. Het Reestdal is goed vertegenwoordigd. Even in de zoekmachine Reestdal typen en de wereld gaat voor je open. Mooi Overijssel is een prachtig videoplatform voor beeldmateriaal uit de archieven van TV-Oost en ingezonden video’s. Een mooi voorbeeld is deze video Reestdal in vogelvlucht. 

Vakantie in het Reestdal  ***

De website voor iedereen die op zoek is naar een overnachtingsadres, horeca, leuke uitjes voor kinderen, verhalen, wandelmogelijkheden, arrangementen en nog veel meer. De site ziet er verzorgd uit, met een enorm aanbod aan links, misschien wel iets te veel van het goede. Opvallend is het ontbreken van een link naar deze website, terwijl die de meeste info geeft over de unieke flora en fauna van het beekdal. De website kun je ook vinden onder de naam www.reestdal.eu 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>