Mezen in de broedtijd

In veel kleine nestkasten is het momenteel erg rustig. Er wordt namelijk gebroed. Twee mezensoorten, die graag gebruik maken van nestkasten zijn de pimpelmees en de koolmees. Ze zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden. De pimpelmees is wat kleiner, heeft een blauw petje op en mist de zwarte band over de borst die de koolmees wel heeft. Natuurbeschermingsverenigingen, zoals de natuurwerkgroep de Reest en
natuurbeschermingsvereniging IJhorst/Staphorst hebben in en nabij het Reestdal veel kleine kasten hangen. Vrijwilligers controleren de broedsels en noteren allerlei gegevens. De jongen van trekvogels,zoals de bonte vliegenvangers worden geringd. Tussen de broedsels van kool-en pimpelmees bestaan weinig verschillen.

Pimpelmees

Het vrouwtjes bebroedt de eieren. Meestal bestaat het broedsel uit 7 tot 12 eieren, maar pimpelmezen leggen soms wel 15 of 16 eitjes! De eitjes zijn erg klein, wit met soms rood-/bruinachtige vlekjes. Het vrouwtje begint met broeden als ze de laatste eitjes heeft gelegd.    Voordat het zover is worden de eitjes met dons bedekt. Er wordt 12-16 dagen gebroed. Het mannetjes zorgt voor voedsel.

Koolmees

Ook bij deze mezen broedt mevrouw. Het mannetjes zorgt ervoor dat ze niet op haar eieren zittend verhongert. De eitjes worden pas bebroed als het laatste ei is gelegd. In de legperiode worden de eitjes in de kast voortdurend met dons en mos bedekt. Ze voelen dan koud aan. Dat is ook logisch want ze worden nog niet warm gehouden. Het aantal eieren is meestal wat lager dan bij de pimpelmees. Meestal niet meer dan 12. Vaak minder. De eitjes zijn iets groter dan die van de pimpelmees. Ook wit, met kleine stipjes of vlekjes er op, vaak een beetje purper van kleur.

 

This entry was posted in Geen rubriek. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>