De dahlia is weer populair

Op de traditionele Drentse boerenerven vond je een moestuin, met een plek voor klein fruit zoals aalbes en kruisbes en kleurrijke bloemranden met eenjarigen en dahlia’s. Veel boerderijen hebben geen agrarische functie meer en de nieuwe bewoners halen hun tuinideeën uit de folders van Intratuin. Rondom de verbouwde stulp zie je dan buxushaagjes, tuinbeelden, fonteintjes, vijvers, catalpa’s en meer vertegenwoordigers van de trendy tuinmode. Een plant, die vroeger bijna altijd in de boerentuinen te vinden was, is de dahlia. Het grappige is, dat juist deze “ouderwetse plant” momenteel erg populair is. Misschien kan de populariteit van deze plant de interesse voor het traditionele boerenerf aanwakkeren. Vroeger waren boerderijen verbonden met het landschap waarin ze lagen. Elke streek had zo zijn eigen landschappelijke kenmerken en die vond je op de erven van de boerderijen. Het is jammer, dat niet alle bewoners van de huidige boerderijen met een niet agrarische functie zich hebben verdiept in de cultuurhistorie van hun woning. Er is overigens genoeg informatie te vinden. Over de cultuur historie van boerderijen in het Reestdal verscheen een aantal jaren geleden het boek:” Over de Reest” en natuurlijk is er op het internet veel te vinden. Een voorbeeld hiervan is de website http://www.boerenervendrenthe.nl .

Dit bericht is geplaatst in Boerderijen, Geen rubriek en getagd , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>