Beekdal van De Slokkert

 Niet bepaald het meest bekende beekdal in Drenthe,maar wel een gebied dat het bezoeken meer dan waard is. Het beekdal van De Slokkert ligt in noordwest Drenthe,om wat preciezer te zijn,het ligt tussen Norg en Veenhuizen. De omgeving  van Norg is een voorbeeld van een esdorpenlandschap.

Het beekdal is erg vlak, de wandelaar heeft in het noordelijk deel prachtige uitzichten op een landschap dat vrijwel nergens horizonvervuiling kent. De beek zelf is nog niet in oude glorie hersteld. De waterafvoer wordt nog geregeld door een stuw. De plannen voor beekherstel zijn er wel, maar van een meanderende stroom is nog niet veel te zien. Eigenaar Natuurmonumenten wil in de komende jaren weer een slingerende beek die in de winter het aangrenzende land regelmatig onder water zet. In de jaren 60 is De Slokkert gekanaliseerd,ook hier ter meerdere glorie van de landbouw. Het gebied heeft de potentie om uit te groeien tot een van de mooiste Drentse beekdalen, want grote delen van het dal zijn nog mooi bewaard gebleven. In de afgelopen jaren zijn al veel poelen gegraven. Vanaf het zandpad,dat langs het beekdal leidt zijn ze goed te zien. De beek zelf zie je niet, daarvoor moet je even over het draad en door het land. Erg mooi zijn de oude houtwallen die haaks staan op de (oude) loop van de beek. Houtwallen werden vroeger aangelegd als veekering of begrenzing van eigendom. Bij het opwerpen van de wal ontstonden aan weerszijden kleine slootjes die het water afvoerden naar de beek. Zo ontstond vroeger een coulisselandschap, dat hier erg mooi te zien is. In de natte graslandjes ertussen grazen indrukwekkende Galloways. Deze koeien worden vooral in het middenstuk van het beekdal  (Tempelstukken) ingezet bij het  beheer. Dit winterharde Schotse ras kan erg goed tegen natte omstandigheden. Bepaalde planten laten ze met rust. Het landschap zal door de aanwezigheid gaan veranderen. Door de begrazing ontstaan plaatselijk grote verschillen in vegetatie. Vogels als paapje,watersnip en geelgors profiteren ervan. Grote grazers maken de grond los en duwen allerlei zaden in de grond. Dat betekent kansen voor bosontwikkeling. Natuurmonumenten streeft in het beekdal naar 30% bos.

Vanuit Norg is het niet moeilijk om dit beekdal te bereiken. De langeafstandswandeling “Drenthepad” loopt voor een deel door het gebied.(kaart 29) en Natuurmonumenten heeft ten zuiden van Norg een wandelroute uitgezet met de titel “Norger esdorpenlandschap.” Deze route is 10,5 km  lang en loopt voor een deel langs het beekdal van De Slokkert.

Zie: http://www.natuurmonumenten.nl/natmm-internet/natmm/routes.jsp?n=35794 

Fotoalbum:

Voor een sfeervolle impressie van dit gebied klikt u hier:

http://nl.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a236669/slideshow

This entry was posted in Andere beekdalen, Geen rubriek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>