Jonge mezen vliegen uit

Voor veel jonge mezen breekt in deze tijd een belangrijke moment aan: het verlaten van het ouderlijk huis. Dat is niet zonder gevaar. De eerste dagen na het uitvliegen worden de jongen nog door de ouders begeleid. Daarna moeten ze het zelf maar uitzoeken. Pa en ma hebben dan al weer andere dingen aan hun hoofd: een nieuwe romance bijvoorbeeld en een tweede broedsel. De jonge kool-en pimpelmezen zijn niet alleen jong en onbedorven, ze zijn ook nog onervaren. En daar zit het probleem. In de periode dat ze buiten de kast nog door de ouders worden gevoerd maken ze erg veel lawaai. Dat trekt natuurlijk vijanden aan. Het lukt een aantal jongen ook niet om zelfstandig genoeg voedsel bij elkaar te zoeken. En zijn ze sterk genoeg om een koude regenachtige periode te doorstaan?

Gelukkig krijgen kool-en pimpelmees veel jongen. Het gaat dan ook erg goed met deze mezensoorten.

Meer informatie over pimpelmees en koolmees:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pimpelmees

http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolmees

 

Dit bericht is geplaatst in Fauna en getagd , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>