Jonge mezen vliegen uit

Voor veel jonge mezen breekt in deze tijd een belangrijke moment aan: het verlaten van het ouderlijk huis. Dat is niet zonder gevaar. De eerste dagen na het uitvliegen worden de jongen nog door de ouders begeleid. Daarna moeten ze het zelf maar uitzoeken. Pa en ma hebben dan al weer andere dingen aan hun hoofd: een nieuwe romance bijvoorbeeld en een tweede broedsel. De jonge kool-en pimpelmezen zijn niet alleen jong en onbedorven, ze zijn ook nog onervaren. En daar zit het probleem. In de periode dat ze buiten de kast nog door de ouders worden gevoerd maken ze erg veel lawaai. Dat trekt natuurlijk vijanden aan. Het lukt een aantal jongen ook niet om zelfstandig genoeg voedsel bij elkaar te zoeken. En zijn ze sterk genoeg om een koude regenachtige periode te doorstaan?

Gelukkig krijgen kool-en pimpelmees veel jongen. Het gaat dan ook erg goed met deze mezensoorten.

Meer informatie over pimpelmees en koolmees:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pimpelmees

http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolmees

 

This entry was posted in Fauna and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Jonge mezen vliegen uit

  1. Daphne Besseling says:

    Helaas weet ik niet hoeveel eitjes pimpelmees in onze nestkast heeft gelegd maar opeens zag ik geen ouder meer voeden. De kleintje waren wel de hele dag geluidjes aan het maken maar twee dagen later was het stil. Bij het openen van de nestkast lagen er drie bijna volgroeide onaangetaste mezen dood in het nest. Hoe kan dat nou? Ik heb geen mezen zien uitvliegen maar wellicht is dat wel gebeurt omdat ik kan lezen dat ze 7-15 eitjes leggen. Maar waarom blijven deze drie dan zitten als de rest waarschijnlijk wel is uitgevlogen? Ik hoop dat ik een antwoord kan ontvangen en eventueel tips voor volgend jaar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>