Dotterbloem kleurt hooilandjes geel

De maanden april en mei zijn de maanden van de dotterbloem. De uitbundige bloei van deze plant kleurt in het voorjaar menig hooiland geel. In intensief bewerkt grasland zul je ze niet aantreffen. Dotterbloemen houden niet van een plek met een lage grondwaterstand en bemeste grond. Een huwelijk tussen de hedendaagse agrarische bedrijfsvoering en de dotterbloem zal snel uitlopen op een mislukking. Nee, om dotterbloemen te kunnen zien moet je naar natte vrij schrale hooilandjes en dan kom je in dit land al gauw in natuurreservaten terecht. In het Reestdal bijvoorbeeld bloeien dotters vrijwel alleen in terreinen van Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. Mooie dotterbloemhooilanden tref je aan achter het kerkje van Oud-Avereest, langs de wandelroute bij boerderij ’t Ende bij De Stapel en in de Reestlanden op landgoed De Havixhorst even buiten De Wijk.

Biotoop

Dotterbloemen zijn vrij kritisch. Lang niet overal voelen ze zich thuis. Het meest ideaal voor deze plant zijn de volgende milieuomstandigheden:

-       het land moet periodiek onder water staan

-       het beheer moet extensief zijn, dat wil zeggen er moet niet of nauwelijks worden                    bemest en er moet in het voorjaar nog geen begrazing door vee zijn.

-       ijzerhoudend kwelwater komt aan de oppervlakte

-       lage oevers van sloten met niet te voedselrijk water

-       Er mag niet eerder gemaaid worden dan na half juni

Herstelplan 

Dotterbloemen bloeien vaak in combinatie met echte koekoeksbloem en moerasvergeetmeniet. Er mogen dan mooie dotterbloemhooilanden in het Reestdal zijn, toch is de situatie verre van optimaal. Het Reestdal is te droog en veel graslanden zijn te voedselrijk. In 2015 werd een beekherstelplan afgerond met als doel het Reestdal natter te maken. Hopelijk heeft dit project een gunstige invloed op de flora van de hooilanden.

lees ook:

de eerste dotterbloemen brengen het voorjaar 

bloeiende boterbloem langs de Reest in januari

de dotterbloem

Uko Vegter over planten in het Reestdal 

hooilanden nu op hun mooist

bloeiende dotter in september 

Dit bericht is geplaatst in Flora en getagd , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>