Sommige planten houden van schaduw

Planten hebben licht nodig om in leven te blijven. Uit licht, water en CO2 maken planten glucose aan. Tijdens het maken van glucose ontstaat zuurstof. Dit proces heet fotosynthese. De meeste planten voelen zich thuis in het “open veld”. Daar is voldoende licht. Denk maar aan hooiland, heide, bermen, venen, e.d.

In het bos moeten planten het met minder licht doen. Voor een aantal soorten is dit geen probleem. Vanaf half mei staan drie opvallende planten in bloei: lelietje van dalen, salomonszegel en dalkruid. De kleur van de bloemen is bij alle drie wit.

Salomonszegel 

Salomonszegel komt in de bossen op de flanken van het Reestdal veelvuldig voor. Het is een prachtige plant met hangende bloemen op een rij. De plant houdt van humusrijke grond. In de nazomer hebben de bloemen plaats gemaakt voor (giftige) bessen. De plant heeft een stevige wortelstok, waarop littekens verschijnen die doen denken aan een zegel. Maar hoe precies de zegel van koning Salomo er uit heeft gezien is niet duidelijk.

Dalkruid 

Hier loop je zo aan voorbij. Kleine bodembedekkers met onopvallende bloeiwijze. De trosvormige bloempjes zijn wit, maar je moet flink door de knieën om ze goed te bekijken. Dalkruid houdt van vochtige humusrijke plekken. De blaadjes zijn eirond. Net als de salomonszegel maakt dalkruid ook ondergrondse wortelstokken waarmee het plantje zich ook ongeslachtelijk kan voortplanten.

Lelietje van dalen 

Ze ruiken lekker, deze lelietjes. Je ziet ze nooit alleen staan , maar altijd in grote groepen. Ook deze planten planten zich voort via hun wortelstokken. Ze houden van voedselrijke bodem. Ook deze plant is giftig. De witte bloemetjes hangen aan korte steeltjes.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Flora en getagd , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>