Oud-Avereest

Een van de mooiste plekjes van het Reestdal is Oud-Avereest. Al sinds de middeleeuwen is deze plek bewoond geweest. Aan het eind van de 13de eeuw stond hier al een klein houten kerkje. Oud-Avereest ligt aan de Meppelerweg, de weg die van Balkbrug richting De Stapel gaat. Tegenover de huidige Nederlands Hervormde Kerk ligt een mooie monumentale boerderij : De Wheem. Deze boerderij fungeert als informatiecentrum van Landschap Overijssel. In vroegere tijden was de bestemming een heel andere.

Toen monniken de kerk stichtten (dit kerkje stond op de plaats van het oude kerkhof) kreeg de pastoor een boerderij met wat grond er om heen om in zijn levensbehoefte te kunnen voorzien. Het erf rondom de boerderij werd Wemme of Wheem genoemd.

In de 18e en 19de eeuw was De Wheem in gebruik als boerderij en herberg. Op zondag werden hier voor en na kerktijd de nieuwtjes uitgewisseld. De gelagkamer is er nog steeds, al wordt deze ruimte nu gebruikt voor exposities. Als het koud was werden in De Wheem ook de voetstoven klaar gemaakt. Zo hielden de kerkgangers dan lekkere warme voeten ook al duurde de preek misschien erg lang.

De boerderij is een “hallehuis”. Woonhuis en stallen onder een en hetzelfde dak. Een langgerekt driebeukig gebouw met een deel in het midden en aan weerszijden de stallen.

Boven de voormalige voordeur is een “levensboom” te zien. Over de betekenis hiervan bestaan verschillende theorieën. De boom staat vaak afgebeeld met de wortels naar boven en de kruin naar beneden.  De “opkamer” aan de voorzijde van de boerderij is sfeervol ingericht.

 

De boerderij is een aantal jaren geleden door Landschap Overijssel aangekocht en gerestaureerd. Nu is het een veelbezocht informatiecentrum. Jaarlijks bezoeken zo’n 10.000 wandelaars en fietsers dit sfeervol ingerichte gebouw. In De Wheem is een permanente dassententoonstelling te bezichtigen. (erg informatief voor kinderen), in de Groene Winkel zijn wandel- en fietsroutes te koop en er is koffie of thee te verkrijgen.

 

Oud-Avereest bestaat al bijna 800 jaar. Het is één van de eerste plekken in het Reestdal waar mensen zijn gaan wonen. De locatie ademt nog steeds veel historie uit. De meanderende Reest, oude kerkenpaden, bolvormige en eeuwenlang bewerkte essen(akkertjes),monumentale boerderijen en natuurlijk het sfeervolle kerkje van Oud-Avereest, het geeft de bezoeker het idee een eind terug te zijn in de tijd.

 

Achter De Wheem ligt een grote parkeerplaats en sinds 2007 is deze plek ook uitgeroepen tot een TOP-locatie. (Toeristisch Overstap Punt)  Deze locaties zijn speciaal ingerichte plekken met een informatiepaneel met fiets- en wandelroutes. De bewegwijzerde routes bieden de mogelijkheid om gemakkelijk de mooiste plekjes van de regio te ontdekken. En er is altijd gelegenheid tot gratis parkeren.

 

 

Adres :Oud-Avereest 22

Tel. 0523-656721

Open van 13.00-17.00u.

Wanneer?

In de maanden mei tot en met augustus op zaterdag en zondag.

In de maanden juli,augustus en in de herfstvakantie ook op dinsdag en woensdag.

In november tot en met april alleen op de derde zondag van de maand. In het kerkje van Oud-Avereest wordt dan een koffieconcert gehouden.

 

This entry was posted in De mooiste plekjes, Geen rubriek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>