Pijlkruid in de Reest zorgt voor natter beekdal

Beken en rivieren voeren water af. Het water in de Reest stroomt gestaag richting Meppel om daar uiteindelijk in het Meppelerdiep te belanden. Beekdalen waren vroeger ‘s zomers vaak erg droog en ‘s winters juist erg nat. Beken volgden hun natuurlijke loop, stuwen en gemalen ontbraken. Die tijd ligt ver achter ons. Niet de natuur maar Het Waterschap is de baas in een beekdal en deze organisatie bepaalt of er veel of weinig water wordt afgevoerd. Alles onder controle!

Reestdal moet natter

Het beekje de Reest heeft een hectische periode achter de rug. Er zijn twee knijpstuwen geplaatst, op vijf plekken is de beek ondieper gemaakt en op een aantal locaties zijn drempels in de Reest aangelegd. Doel van dit alles: het water in de beek moet minder snel worden afgevoerd, uitdroging van Het Reestdal moet worden tegengegaan, de grondwaterstanden moeten omhoog.

Waterplanten remmen stroomsnelheid

Op veel plekken in de Reest groeit en bloeit momenteel het pijlkruid. Als je naar deze waterplant kijkt is het niet zo moeilijk om te bedenken waar die naam vandaan komt. De plant heeft witte bloemen en komt massaal in de Reest voor. Soms is het water van de beek bijna niet meer te zien. Voor de waterhuishouding in het Reestdal is dit gunstig. Al die waterplanten remmen de stroomsnelheid van het water in de beek. Hoe langzamer het water stroomt des te groter is de kans dat er meer water in het beekdal blijft zodat de grondwaterstand stijgt. Daar profiteert de kwetsbare flora van!

https://www.youtube.com/watch?v=tJQ4IZtmNWU

 

 

 

 

 

This entry was posted in De Reest and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>