Winterrogge en spelt zaaien op een eeuwenoude es

Wintergranen zaai je in het najaar en oogst je in de volgende zomer. De zaden ontkiemen snel. Het gewas bedekt de bodem als een groen tapijt. De hele winter staat de groei van de plantjes stil. Pas als de temperaturen in maart en april omhoog gaan en de zon aan kracht wint komt het graan tot groei. En dan gaat het snel.

Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap bezitten aan weerszijden van de Reest meerdere essen waarop winterrogge wordt gezaaid. Het zaaigoed bevat ook een mengsel van o.a. korenbloem en klaproos. Winterrogge hoort in het Reestdal thuis. Vroeger werd het door de boeren verbouwd.

De winterrogge aan de Drentse kant van de Reest is eerder ingezaaid. Op de essen komen de kiemplantjes boven de grond. Straks gaat dat ook aan de Overijsselse kant gebeuren.

Infopaneeltjes

Landschap Overijssel verbouwt ieder jaar oude landbouwgewassen in de buurt van Oud-Avereest. Dat gebeurt in samenwerking met de natuurwerkgroep de Reest. Deze natuurbeschermingsvereniging heeft een aantal jaren geleden vier infopaneeltjes gemaakt over winterrogge, spelt, boekweit en haver. Landschap Overijssel gaat op drie locaties deze gewassen inzaaien. De natuurwerkgroep plaatst daar infopaneeltjes in het voorjaar van 2016.

Zaaien vanuit de hand

Op dinsdagmorgen 27 oktober  werden twee gewassen met de hand ingezaaid. Dat gebeurde op een es die de naam Zuidberg draagt. De oude bolvormige akker ligt op een zandkop aan de rand van het Reestdal grenzend aan het Kerkenpad tussen de Reestkerk en het bruggetje over de Reest. Twee vrijwilligers van de natuurwerkgroep en een medewerker van Landschap Overijssel zaaiden op de eeuwenoude es winterrogge en spelt. In het voorjaar van 2016 worden haver en boekweit ingezaaid, maar dan op een andere plek.

Deze korte video laat zien hoe de akker wordt ingezaaid.

Akkeronkruiden 

In het verleden zijn de vier gewassen al eens in stroken naast elkaar ingezaaid. Dat gebeurde ook op de Zuidberg. Veel wandelaars bekeken de paneeltjes en maakten er foto’s van de akkeronkruiden tussen het graan.

 

 

This entry was posted in Landbouwgewassen in het Reestdal and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>