De natuur in ons land verarmt. Gelukkig niet overal. Ecosystemen waarin water een belangrijke rol speelt doen het relatief goed. Dat geldt niet voor het grootschalige agrarisch landschap. Daar draait alles om productie. Ruimte voor flora en fauna is er nauwelijks. Fiets of wandel maar eens door dat intensief bewerkte land. Het is strak, stil, steriel en droog. En vooral monotoon. Het is te simpel om de agrariër daarvan de schuld van te geven. We zijn er allemaal debet aan. Veel boeren willen best anders. Maar dan moet de consument wel meewerken.
Boer aan het woord
In een artikel in het dagblad Trouw is een boerenechtpaar aan het woord. Ze zijn na een lang proces overgestapt op de biologische manier van boeren:
“Veel boeren willen wel omschakelen naar biologisch, voornamelijk als gevolg van de veel betere prijs voor biologische melk. Maar wat de reden ook is, het is goed nieuws. Stel je Friesland eens voor met meer biologische boerenbedrijven. Of misschien wel alleen maar biologische bedrijven. Al die bloemen, dieren en vogels…
Helaas kan op dit moment niet iedereen die dat wil, biologisch worden. Leden van Friesland Campina met dat voornemen bijvoorbeeld komen op een wachtlijst. De reden: de markt kan niet meer biologische melk opnemen. Het aantal kopers van biologische producten stijgt namelijk niet snel genoeg. Melkveehouderijen produceren voor de markt. Ze kunnen de extra biologische melk dus niet kwijt. Dat is toch ontzettend jammer?
Dus als u weer eens boodschappen doet, grijp dan eens dat pak Weide Weelde-melk of zuivel met een eko-keurmerk. Dan draagt u actief bij aan een mooi landschap. Want we kunnen nu met recht zeggen: de consument is aan zet. En consumenten zijn wij allemaal”
Natuurakker : toename van flora en fauna
Een andere manier om in het agrarisch gebied de biodiversiteit te vergroten is het inzaaien van natuurakkers. Een natuurakker is een akker met granen,akkerbloemen en kruiden en dat allemaal zonder productiedoeleinden. De akker wordt dus niet ingezaaid om later te oogsten. Het doel ligt op een heel ander terrein: de akker is een stukje natuur, dat meer kansen biedt aan flora en fauna. Er wordt niet bemest, er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, begrazing is er ook niet. In de winter blijft de natuurakker in tact. Zo bied je vogels,insecten zoogdieren e.d. bescherming en voedsel. In het voorjaar is zo’n akker ook een mooie broedplaats.
Zaaimengsel
Je kunt als particulier met veel grond een natuurakker aanleggen. Informatie is er genoeg. Zie hieronder. Natuurbeschermingsorganisaties bieden ook zaaimengsels aan. Zo heeft
Landschap Overijssel een inheems zaaimengsel laten samenstellen van algemene en bijzondere 1 en 2 jarige akkerbloemen akkerkruiden en diverse oude graansoorten. Het mengsel is gericht op soorten die van nature in Overijssel voorkomen.
Info:
nieuwsbrief 1 Landschap Overijssel over natuurakkers
nieuwsbrief 2 Landschap Overijssel over natuurakkers
informatie over natuurakkers Landschap Overijssel
informatie over natuurakkers en bloemenweides Landschap Overijssel
handleiding beheer natuurakkers