Speenkruid is rijk aan vitamine C

Daar moesten we dit jaar lang op wachten. De gele sterretjes van het speenkruid. Bloeiend speenkruid geeft het echte voorjaarsgevoel. Net als het geluid van baltsende kieviten of de eerste zonnewarmte op je gezicht. Op zonnige plekken zijn de gele sterretjes van het speenkruid al te zien, maar de bloei is toch laat, omdat we weken lang koud en donker weer hebben gehad. De groene tapijten met blaadjes waren al lang zichtbaar, maar de bloemen hadden er duidelijk nog geen zin in. En nu dan eindelijk straks als de dagen warmer worden een explosie van bloei.

Knolletjes

Speenkruid is familie van de boterbloem. Het plantje voelt zich thuis op vochtige vaak beschaduwde plaatsen, maar het groeit ook langs sloten in open terrein. De knalgele bloemetjes vallen erg op en worden door veel insecten bezocht. Speenkruid is een van de vroegst bloeiende planten die we in ons land hebben, net als het klein en groot hoefblad. Speenkruid dankt zijn naam aan de speenvormige knolletjes, die je kunt zien als je de plant uitgraaft. Na de bloei verdwijnt de plant snel. In de zomer zijn de blaadjes niet meer te zien. Speenkruid overleeft en overwintert door reservevoedsel in de speentjes op te slaan.

Vitaminerijk

Bij hoge temperaturen is speenkruid er  dus als een donderslag bij heldere hemel, maar is het ook weer gauw weg.  Op schaduwrijke plekken komt het later tot bloei en kun je er ook weken van genieten. Het is de moeite waard om eens een polletje uit te graven. Je komt dan kleine wortelknolletjes tegen. Ze lijken op speentjes. Daarmee is ook de naam van het plantje verklaard. In het Duits wordt het plantje Scharbockskraut (scheurbuikkruid). Zeelieden die aan de gebreksziekte scheurbuik (scorbut) leden konden hun vitamine C  tekorten aanvullen door de jonge plantjes van speenkruid te eten. Dat was nog uitkijken, want in oudere planten komen giftige stoffen voor!

De speentjes van het speenkruid

 

 

 

This entry was posted in Flora and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>