Ook de schaapherder kent stress

Schapen op De Wildenberg

Vroeger liepen er op heidevelden aan de rand van het Reestdal herders met hun kudde schapen. Hier en daar zie je nog een oude schaapskooi. Op de heide van De Wildenberg loopt een kleine kudde Schonebeekers. Zonder herder, het terrein is omrasterd. Nee, voor

Schaapskooi Ruinen: de kudde komt terug

een kudde met een echte schaapherder moet je naar de grotere heidevelden. De Lemelerberg of het Dwingelderveld bijvoorbeeld. De schaapskooi van Ruinen is ‘s zomers een toeristische attractie als de kudde in de namiddag weer terug komt van de grote stille heide.

Het tv pogramma 2Doc maakte een prachtige documentaire over het beroep schaapherder. Het verhaal speelt zich af in het mooie Drents Friese Woud. In de aankondiging staat:

We ontmoeten schaapherder Catrinus Homan. Vol passie laat hij zien welke werkzaamheden hij allemaal moet verrichten om de natuur en de kudde gezond te houden. De film laat je denken dat Homan een prachtig en rustig leven heeft, maar al snel wordt duidelijk dat stress de herder belaagt. Dit moeilijke proces komt in schril contrast te staan met het in eerste instantie jaloersmakende beroep van herder. De kijker zal onder de indruk raken en respect krijgen voor de herder, zijn dieren en de natuur. 

Klik hier om het programma te zien.

Dit bericht is geplaatst in Vroeger en nu en getagd . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>