Project Rabbingerveld : de heide wordt groter

Op de flank van het Reestdal onder Zuidwolde is het project Rabbingerveld nu voor een groot deel afgerond. De bewoners van  de Nieuwe Dijk zullen dit niet erg vinden. De ( voedselrijke )bovenlaag van de grond is over een hele grote oppervlakte afgevoerd. Dat betekende veel herrie van af en aan rijdende volle en lege kiepwagens. Nog niet alle grond is weg. Vanaf de weg zijn de zandbulten goed te zien. Het grasland is nu veranderd

De zonnedauw is een pionier

in een grote kale (gele) zandvlakte. Dat zal in de komende jaren snel veranderen. Als er nog zaden van vroegere heideplanten in de grond aanwezig zijn ( vaak is dat zo) zal het terrein over een paar jaar zichtbaar veranderen in mooie heide. Al gauw zal de bodem ook bedekt worden met pioniersplanten, zoals zonnedauw, moeraswolfsklauw en vele soorten mossen. 

Schotse Hooglanders Rabbingerveld in 2015

Terrein moet wel open blijven

Minder leuk: zaailingen van berk, vuilboom en grove den gaan dankbaar gebruik maken van de nieuwe kansen. Deze boompjes moeten er wel uit, anders verandert de heide in bos. Daar weten vrijwilligers van de natuurwerkgroep de Reest inmiddels alles van. De beste oplossing lijkt op termijn de aanwezigheid van een kleine schaapskudde. Er liepen begin dit jaar nog twee Schotse Hooglanders in het terrein dat in 2005 al werd gerealiseerd. Ook die hadden een hele zware dobber om het terrein open te houden.  Het is mogelijk dat ze inmiddels verwerkt zijn in de biologische vleespakketten van Het Drents Landschap. Schotse Hooglanders eten het liefst de jonge blaadjes uit de top van de boompjes. Schapen, of misschien nog beter, geiten zijn veel minder kieskeurig. 

Samenwerking 

De uitbreiding van de heide vormt de tweede fase van een project onder de vlag van het Icoon-project Reestdal waarin Provincie Drenthe, Prolander, Waterschap Drents-Overijsselse Delta en Het Drentse Landschap samenwerken.

Rabbingerveld Eerste Fase anno 2015

 

Dynamiek van de bodem  

Het gebied, gelegen tussen de Nieuwe dijk en het Reestdal ter hoogte van Rabbinge, werd tot voor kort landbouwkundig gebruikt. Met de inrichting keert niet alleen de vroegere heide hier terug, maar ook het vroegere reliëf. Ook de aardkundige situatie zal vergelijkbaar zijn met die van voor de ruilverkaveling in het gebied.

Eerste fase in 2005- voedselrijke bovenlaag landbouwgrond wordt verwijderd

De eerste fase van het project werd tien jaar geleden uitgevoerd. In het toen ingerichte gebied hebben zich op hoge terreindelen al mooie zandkopjes ontwikkeld en vindt op heel kleine schaal verstuiving plaats. Actieve bodemvorming dus, die naar verwachting ook in het in te richten gebied gaat plaatsvinden. Naast verhoging van natuurwaarde en verbetering van de infiltratiefunctie voor het Reestdal, zal daarmee ook de aardkundige waarde wezenlijk verbeteren.

De twee foto’s laten de situaties zien in september 2015 en september 2016. Het grasland, grenzend aan het de heide van fase 1 is weggeschoven. Rest nu een zandvlakte. Volgend jaar om deze tijd maar weer een foto maken.

Rabbingerveld september 2015

Rabbingerveld september 2016

This entry was posted in Algemeen, Bescherming, Vroeger en nu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>