Een foodwalk door het voedselrijke Reestdal

Vlierbessen, hazelnoten, eikels, paddenstoelen, bramen, e.d. Wat een enorm aanbod aan vruchten en zaden in deze tijd van het jaar. Veel zoogdieren en vogels genieten ervan en doen dan vaak ongemerkt aan zaadverspreiding. In deze tijd van het jaar, als de bomen en struiken vol hangen met al dat lekkers besef je dat de natuur ook eetbaar is. Steeds meer mensen komen er tijdens een foodwalk achter dat buiten heel veel eetbaar of bruikbaar is. En niet alleen in de nazomer, nee het hele jaar door.  Zo gingen tien wandelaars met natuurgids Jacqueline van Dooren mee op zoek naar de eetbare en bruikbare natuur van het Reestdal.

Hondsdraf en zevenblad langs het Kerkenpad

We gaan een wandeling maken en onderweg kijken we naar de planten die we tegenkomen.  Een heleboel producten uit de natuur om ons heen zijn eetbaar, maar je kunt ze ook gebruiken voor andere doeleinden. “ Jaqueline van Dooren is natuurgids bij Landschap Overijssel ( sinds kort gediplomeerd). Haar specialiteit: de eetbare natuur op een enthousiaste en deskundige manier promoten. Gewapend met rieten mandje en geruite theedoek loopt Jacqueline richting het Kerkenpad. De tien excursiedeelnemers volgen.

Langs het kerkenpad

Na een kleine honderd meter volgt de eerste stop. Jacqueline vertelt over de meidoornbessen, waar je geen sap maar wel een heerlijke gelei van kunt maken. De blaadjes kunnen in de aardappelsalade. En die bessen van de Gelderse roos? Die lusten

Akkermunt zoeken op een oude es

zelfs de vogels niet. Niet wanhopen, ook hiervan maak je een gelei, ook al is die bitter. Maar bitter is gezond ! De vlier, die ook langs het kerkenpad staat is natuurlijk bij iedereen wel bekend. Vlierbessen en vlierbloesem, daar kun je van alles mee. Niet iedereen weet dat vlier vroeger werd geplant om onheil tegen te gaan. Wel eens bramenbladthee gedronken? En loop niet zomaar zevenblad en veldzuring voorbij. De blaadjes zijn erg smaakvol en zitten boordevol vitamines. Aan de Drentse kant van de Reest groeit op een akker (es) een heleboel akkermunt. Daar maak je een heerlijke thee van.

De bellen van de hop geven rust

Het hele jaar door

Last van je darmen ? Pluk blaadjes van de vogelmuur. De graslanden in het Reestdal staan er vol van. De biologische winkel en apotheek Reestdal is hier onuitputtelijk. En denk nu

Rozenbottels zijn erg rijk aan vitamine C

niet, dat je alleen in het voorjaar of zomer kunt plukken. Ook in de winter is er genoeg te vinden. Maar je moet dan wel weten wat je zoekt. En een beetje plantenkennis kan ook geen kwaad. Dit alles en nog veel meer heeft gids Jacqueline paraat. Boerenwormkruid, harig wilgenroosje, lindebloesem, beukenblaadjes, eikels, bessen van de hulst, het duizelt de deelnemers aan deze foodwalk een beetje. Over elke plant valt wel iets te melden. Wat een rijkdom!

Proeven

Na afloop proeven

In de gelagkamer van De Wheem heeft Jacqueline een tafel ingericht met wat de natuur nu te bieden heeft. Tijdens het napraten over deze mooie en leerzame voedseltocht geniet de groep van heerlijke biologische producten als limonade van moerasspirea-siroop, een gelei van paardebloem over de cake, stukjes kaas in combinatie met een wat bittere gelei van lijsterbes. En voor de liefhebbers is er duizendbladthee. Het was een inspirerende middag. Nu zelf op zoek!

Meer info op :

http://foodwalks.nl/

http://wildplukwijzer.nl/

 http://www.casaforesta.nl/

 

This entry was posted in Flora, wandelen and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>