Het Reestdalrund heeft een leven als een echte koe

Maine Anjous gedijen goed in De Vledders

 

André Woertink is veehouder in Balkbrug. Zijn bedrijf heet Reestdalrund. Ligboxenstallen en melkrobots heeft hij niet, want André houdt vleeskoeien. Zijn koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten in de natuur, voornamelijk in terreinen van natuurorganisaties, zoals Landschap Overijssel en Natuurmonumenten.  De runderen zijn oorspronkelijk van Franse makelij. Rustige

Mooie relatie tussen boer en zijn vee

koeien met een zachte uitstraling: Maine Anjou heet het ras. André heeft een bijzondere band met zijn vee. We zoeken drie kuddes op in de uitgestrekte hooilanden van De Vledders. Met de terreinwagen hobbelen we de ruige graslanden in. Het duurt niet lang of we worden besnuffeld en nieuwsgierig bekeken door prachtige stevige roodbonte koeien. Wat opvalt is de aanwezigheid van veel kalveren en een indrukwekkende stier. Toch krijg je nooit het idee, dat je moet uitkijken. De runderen maken een wat lome relaxte indruk. André is gek op zijn koeien, hij straalt het ook uit. Als hij tussen zijn koeien staat beginnen zijn ogen te glimmen. Je ziet hem genieten. Niet alleen van het vee, ook van de prachtige omgeving waarin deze koeien mogen grazen.

Even controleren of alles goed gaat

Wat zijn dit voor koeien?

“Dit zijn de Maine Anjous. Koeien met bijzondere eigenschappen en een hoog rendement. Ze kunnen groot worden van gras en zijn daardoor heel geschikt om in natuurgebieden te grazen. De koe krijgt een kalf dat acht maanden bij de moeder kan zuigen. De moeder kan dan weer opnieuw een kalf krijgen. Deze koeien zijn heel super in de omgang. Misschien is dit wel het makkelijkste vleesras dat er is. Als je ze liefde geeft, krijg je liefde terug. Het zijn lieve brave dieren en dat zie je aan het eind van het verhaal ook weer terug in de kwaliteit van het vlees.” Een wel heel brutale koe ziet de auto als speelgoed. “Ga nou met die poten van mijn auto af, Lummel ! “Vroeger is dit ras in Frankrijk gebruikt als dubbeldoelkoe, dus voor de melk en het vlees. In Nederland gebeurde dit ook met de  Maas-Rijn-IJsselvee koeien. Die zijn ook roodbont, maar iets witter van kleur. De laatste jaren wordt de Maine Anjou in Frankrijk vooral ingezet voor het vlees. Een leuke eigenschap van het Maine Anjou vlees is dat het doorregen vet heeft, dat zie je ook bij Hereford en Black Angus koeien. Door het vlees lopen heel veel kleine vetadertjes. Hierdoor krijgt het vlees een sappige structuur. Doordat de dieren buiten lopen en alleen maar grassen eten en geen granen, bevat het vlees omega 3. Als je koeien granen laat eten krijg je omega 6. Het vet van de omega 3 koeien is zachter en geler. Het is vele malen smakelijker dat wit vet”

Waarom kies je hiervoor, je kunt toch ook melkveehouder zijn met een

Kalveren blijven bij de moeder

ligboxenstal en een paar honderd koeien ?

“Twintig jaar terug hebben we bewust gekozen voor duurzaamheid. De eerste tien jaar waren niet zo makkelijk, want je liep steeds tegen een muur, maar de laatste tien jaar zie je de consument steeds kritischer worden over de kwaliteit van het voedsel. Wacht even, ik moet even ingrijpen. “Ga eens met je kop uit die auto ! Dat mag niet !” Het is ook geen gezicht: een grote stier met zijn kop door het zijraam van de auto .

“We hebben gekozen om op biologische basis te gaan werken. Ik heb geen gevoel bij de intensieve veehouderij. Wat dierenwelzijn betreft niet, er is geen weidegang. Deze manier van werken met koeien geeft me wel een goed gevoel.”

Kruidenrijke graslanden

Deze koeien lopen hier in de vrije natuur, die zijn heel wat beter af dan heel veel soortgenoten.

“Jazeker, we werken met een koe per hectare. Ze blijven van april tot december lekker buiten. Deze koeien lopen in terrein waar geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, ze krijgen lekker veel ruimte en als je goed naar het land kijkt, er is hier genoeg te eten. Veel gras met allerlei kruiden er tussen. In het voorjaar is het hier geel van de paarden- en boterbloemen. Je gelooft het of niet, maar hier dartelen de kieviten nog door de lucht. Zelfs de grutto voelt zich in dit terrein thuis”

 Ben jij eigenaar van deze graslanden ?

Hooilanden langs de Reest

“Nee, we pachten op dit moment zo’n 140 hectare van Landschap Overijssel, we hebben ook nog runderen lopen op bezittingen van andere natuurorganisaties ( in Drenthe)en we hebben zelf natuurlijk ook land. Sinds kort hebben we ons bedrijf uitgebreid met een  boerderij aan De Stapel. Samen met Landschap Overijssel voeren we een soort kringloopbeheer. Van de akker met graan van Landschap Overijssel krijgen wij het stro voor onze potstallen. De mest uit onze stallen komt weer terecht op de akker van Landschap Overijssel.  Van Landschap Overijssel pachten we ook hooilanden langs de Reest.”

We staan hier in De Vledders, is het hier niet erg nat?

“Het is drassig, het is hier veengrond. Vroeger was dit een zijdal van de Reest. Door het dempen van een sloot zal het waterpeil nog wel wat omhoog gaan. Zolang er genoeg gras staat kunnen de koeien hier blijven. De koeien houden het terrein open, je ziet hier het aantal weidevogels toenemen, die zijn nergens meer behalve hier. De graspieper voelt zich hier erg thuis, net als de kievit ,de wulp ,de grutto. Alles zit hier.”

Grutto's houden van kruidenrijke graslanden

Je krijgt hier dus weidevogels, omdat je op een ouderwetse manier koeien houdt?

“Ja, je krijgt een bepaalde structuur en voeding in de bodem en niet te lang gras. De koeienvlaaien trekken heel veel insecten. Weidevogels krijg je terug door koeien in te

koeienvla trekt insecten aan

zetten. In dit gebied kun je niet zomaar koeien laten lopen, het ras moet wel in het landschap passen. De Maine Anjou is van alle vleesrassen heel geschikt voor dit soort terreinen als  De Vledders, maar dat geldt niet voor alle koeien. Dit zijn ook vleeskoeien en geen melkkoeien. Melkvee vergt weer een heel ander beheer.”

 

Jouw koeien mogen hun kalf bij zich houden.Welke gedachte zit daar achter ?

Het is beter voor het kalf, het is beter voor de koe, je hebt een familieband, ze worden er allemaal blij van. Je krijgt meer dierwelzijn, dat vind ik belangrijk. Als het kalf zeven, acht maanden is kan ie zich zelf redden.”

Hoe ziet de vleesketen van jouw bedrijf eruit, hier zien we een prachtige koe in het weiland staan, maar op een dag ligt het dier in de vitrine van de slager. Wat zit daar tussen?

“Het dier komt bij ons van de boerderij af. We doen zelf het transport naar de dichtstbijzijnde slager. Die zit in Hardenberg. We houden de afstand zo kort mogelijk, dat is diervriendelijker het geeft meer rust aan het dier. Hierdoor krijg je vlees van een betere kwaliteit. Het dier wordt netjes met rust geslacht. Het vlees wordt dan verkocht door slagers die het vlees dan ophalen of het wordt verkocht op internet. Het vlees kun je bijvoorbeeld kopen bij De Woeste Grond , Slagerij de Feijter , Kroko Multipunt in IJhorst Het wordt verkocht als Reestdalrund.”

Andre houdt van zijn Maine Anjous

 Waarom moet ik vlees bij jou kopen en niet in de supermarkt ?

“Onze koeien kun je zien lopen, je weet hoe ze hebben geleefd. Ze lopen in de vrije natuur. Ze zijn diervriendelijk gehouden. Veel supermarkten verkopen vlees uit het buitenland. Veel voor weinig ingekocht. Er zitten hormonen en medicatie in. Men gaat vooral voor de marge. Ik ga voor kwaliteit. Het vlees dat we produceren heeft het beter leefkeurmerk met twee sterren. Biologisch vlees heeft drie sterren. Vlees zonder medicijnen, hormonen, gegroeid op land zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Met veel dierenwelzijn.”

Maar dan is jouw vlees toch biologisch ?

“Ja, want deze runderen lopen bijna het hele jaar buiten. Biologische runderen mogen binnen gehouden worden mits ze uitloop hebben. Dus mijn runderen hebben het naar mijn idee beter. Ik heb er nog geen Skal certificaat op zitten. Je moet zo’n certificaat aanvragen. Hiervoor moet het veevoer ook allemaal biologisch geteeld zijn. Zoals de maïs en het krachtvoer bijvoorbeeld.”

 Is jullie mais biologisch ?

“Voor de mais gebruiken we organische mest en geen gewasbeschermingsmiddelen. We ploegen het land, zodat je minder onkruid hebt. Zo hoef je niet te spuiten. Het hooi uit de hooilanden langs de Reest is ook biologisch.”

 Op jouw kleding staat het logo van jouw bedrijf “Reestdalrund” ,maar wat heb jij met het Reestdal ?  

“Ik geniet hier van de mooie natuur in een prachtig landschap. Leuk vind ik ook de Reest als scheidingslijn tussen Drenthe en Overijssel, het hooien, het werken met deze koeien en natuurlijk de rust. Het is prachtig als je die beesten zo in dat mooie land ziet grazen. Ik kies hier ook heel bewust voor. Ik wil dat mijn koeien het goed hebben.”

 Voor jou is een koe niet alleen maar een dier dat een product levert.

“Nee, ik heb een speciale band met een koe, beschouw ze als vriendjes en dat geven ze dan ook weer terug. Als je goed bent voor deze koeien zijn ze ook erg lief en rustig voor jou. Als dierenliefhebber kan ik erg van mijn koeien genieten. De Maine Anjou is ook een hele vriendelijke lieve koe. Ze hebben een wat slaperige blik in de ogen. Er lopen ook wel andere veerassen in de vrije natuur, maar die hebben de ogen allemaal wijd open en zijn vaak erg schuw. Denk maar aan de Schotse Hooglanders, de Galloways e.d. De Limousins hebben dat ook. Let er maar eens op. Nee, geef mij maar de Maine Anjou, een prachtige koe om mee om te gaan ! “ 

Nog een paar  links:

- Een Belgische site met leuke info over het ras Maine Anjou

- Over het keurmerk Beter Leven

- Over de vetzuren omega 3 en omega 6 

 

 

This entry was posted in Biologische streekproducten, Interviews and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Het Reestdalrund heeft een leven als een echte koe

 1. h.hoven says:

  Hallo,
  prachtige site, mooie foto s en erg
  informatief…
  Hoe komt u dan uitgesproken bij het
  Main Anjou ras terecht….om dit vee af te mesten
  voert u dan ook krachtvoer of alleen gras silage..
  veel succes verder, mvgr. h.hoven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>