De dames zorgen voor de kleur : veldzuring

Hooiland rood van de veldzuring

“Als deze plant bloeit doet het mij elk jaar weer herinneren aan de avondvierdaagse die ik vroeger liep. Al kauwend en sabbelend op de stengel van veldzuring vervolgden we onze weg!“  Zo maar een reactie van iemand op een foto van een rood gekleurd grasland. Sabbelen op zo’n zuringstengel, wie doet dat nog ? Net als het toevoegen van vitamine C-rijke zuringblaadjes aan een salade. Ook vrij onbekend. Het wordt tijd om de wetenswaardigheden rondom de veldzuring eens uit de vergetelheid te halen.

vrouwelijke bloem veldzuring

De vrouwen zijn dominant 

De volgende info moet een feministe goed doen. Veldzuring is tweehuizig. Er zijn vrouwelijke en mannelijke planten. De vrouwelijke planten hebben bloemetjes met stempels, de mannelijke planten hebben meeldraden en maken veel stuifmeel aan. Niks bijzonders, komt bij heel veel andere planten voor. Maar nu komt het. In een weiland vol met veldzuring overheersen de dames. Ze komen niet alleen massaal voor, ze zijn ook veel groter dan de heren. Een grasland met veldzuring is een vrouwenmaatschappij. Net als een bijenkast. De mannen fors in de minderheid, ze mogen een rolletje spelen tijdens het

mannelijke plant veldzuring

bestuiven/bevruchten, maar dan heb je het ook wel gehad. Het zijn de dames die het weiland kleur geven. De rode kleur wordt veroorzaakt door de rode vruchtjes aan de vrouwelijke plant. Als ze rijp zijn worden ze minder kleurrijk en vallen af.

Matig bemest land 

In de natte en schrale hooilanden langs de Reest komt de veldzuring niet massaal voor. De bodem is te arm. Op zwaar bemest grasland hetzelfde verhaal. Nee, veldzuring houdt veel meer van matig bemest grasland. Het liefst niet te nat en niet te zuur. Behalve in grasland voelt de plant zich ook thuis in wegbermen, op kapvlakten, op oevers van beken, rivieren en kanalen. De veldzuring komt in alle provincies voor. Kritisch kun je plant niet noemen. Dat de veldzuring het zo goed doet in ons land komt ook door de stikstofdeeltjes die jaarrond de bodem verrijken.

Meer weten over veldzuring ?

Op waarneming.nl lees je dat de plant vrijwel overal voorkomt.

Info over de plant op Flora van Nederland

Over Veldzuring en gezondheid

Een recept met veldzuring

 

This entry was posted in Flora. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>